Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Golema santa leda s Antarktike otplutala u more

Golema santa leda otklizala je u more nakon što se ranije odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktici, objavio je u subotu BBC.

Najnovije satelitske snimke pokazuju da je santa A-68 površine 6000 četvornih kilometara ušla u Weddellovo more.

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njezina južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvidjeti dokud će stići A-68 koji se na rubovima već poćinje raspadati.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih “roditelja”. No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajni “ledeni otoci”.

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njezine strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.

Antarktika ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluotoku koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su znanstvenici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija.

A.K.

Najnovije

Ratni huškač nastavlja s orgijama po Hrvatskoj, danas u Veljunu…

Foto:Croativ.net   Kakav spomenik je bio u Veljunu u vrijeme zločinačke Jugoslavije, koliko imena je bilo na njemu i na kojem pismu, što danas piše na...

Robert Jankovics podržava Plenkovića za novog mandatara

Foto:N1   Predstavnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics potvrdio je Indexu da podržava Andreja Plenkovića za novog mandatara vlade. To znači da bi, uz uvjet da...

Penava: Ne očekujem da će se sutra “išta lomiti”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je u ponedjeljak kako ne očekuje da će se na pregovorima s HDZ-om u utorak, "išta lomiti," niti...

Pupovac tvrdi: SDSS odlučuje o tome tko će biti dio Vlade, a tko ne

SDSS-ov Milorad Pupovac komentirao je informacije da HDZ misli s Domovinskim pokretom i nekim predstavnicima manjina, bez SDSS-a, sastaviti većinu.   ”Prvo je nastavak razgovora kluba...

Nova kampanja Marijinih obroka: Za Majčin dan nahranite gladnu djecu

Foto:Facebook/Marijini obroci   Nova kampanja Marijinih obroka pod nazivom “Majci za ljubav” traje do 12. svibnja. Povodom Majčinog dana možete nahraniti jedno ili više gladne djece...