Petak, 3. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dodijeljene nagrade 47. varaždinskih baroknih večeri

Dobitnici nagrada 47. varaždinskih baroknih večeri su sopranistica Ivana Lazar, ansambl Capella Cracoviensis te Zbor i Orkestar Panonske filharmonije iz Pečuha.

Nakon 35 koncerata u deset dana u četiri županije te još 23 popratna programa, u ponedjeljak su svečanošću dodjele nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završile 47. Varaždinske barokne večeri kojima je zemlja partner bila Mađarska.

Dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija, u kojem su bili prof. Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek iz Glazbene škole u Varaždinu, objavila je dobitnike ovogodišnjih nagrada.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla dodijeljena je Zboru i Orkestru Panonske filharmonije iz Pečuha pod ravnanjem Tibora Bogányja za izvedbu djela Pala Esterhazyja, Georga Philippa Telemanna i Dietricha Buxtehudea. Nagradu je preuzeo ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, naglasivši pritom da su Varaždinske barokne večeri festival s publikom koja razumije i voli glazbu.

Žiri je ove godine odlučio dodijeliti dvije nagrade „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju.

Jedna je dodijeljena Capelli Cracoviensis iz Krakova za izvedbu dva monumentalna vokalno-instrumentalna ostvarenja, „Magnificat“ poljskog skladatelja Marcina Józefa Źebrowskog i „Magnificat“ u D-duru Johanna Sebastiana Bacha.

Druga je uručena sopranistici Ivani Lazar za izvedbu „Devet njemačkih arija“ Georga Friedricha Händela, te za sudjelovanje na koncertu Hrvatskoga baroknog ansambla i Katedralnog zbora Chorus Angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca u izvedbi „Večernji Blažene Djevice“ Claudija Monteverdija. Primajući nagradu, Lazar je istaknula da je Varaždin grad koji brine o svojim glazbenicima.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić naglasio je da varaždinski festival najveća kulturna manifestacija regije.

„Organizacijski smo najbolji festival u Hrvatskoj. Malo je gradova i u Europi koji su razvijali svoju kulturu, a mi smo napravili svjetski festival. Varaždinske barokne večeri su najveći ambasador hrvatske kulture u svijetu. Festival su ljudi i vjerujem u varaždinsku snagu, u ovo što radimo“, rekao je Bobić. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica  istaknula je da festival utjelovljuje ono čime se Varaždin diči – kulturom i barokom.

Na svečanosti je predstavljen nosač zvuka sa snimkom koncerta održanog na prošlogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima kada su Bachovu „Muku po Ivanu“ izveli Hrvatski barokni ansambl, Katedrali zbor Chorus angelicus, te solisti i za to bili nagrađeni nagradom „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla.

Autor-Hina

Najnovije

Pusić zaziva veliku koaliciju HDZ-SDP iako je većina birača glasala od centra na desno

Foto:Wikipedia   Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je gošća Newsrooma  gdje je govorila o pregovorima nakon izbora. Pritom je zazvala veliku koaliciju HDZ-a i...

Pavliček voli ekstremne ljevičarke Kekin i Benčić

Herman Vukušić: Kako to da su Pavličeku bliže ekstremne ljevičarke Ivana Kekin i Sandra Benčić od hrabre demokršćanke Vesne Vučemilović. Poznati psihijatar Herman Vukušić komentirao...

Prije 26 godina umro je Gojko Šušak

U crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu danas u 18 sati služit će se sveta misa zadušnica za Gojka Šuška, ratnog i...

Kolakušić najavio ostavku u Hrvatskom saboru da ne izgubi mjesto u Europskom parlamentu

Foto:Facebook   Novoizabrani zastupnik Mislav Kolakušić najavio je u četvrtak da će dati ostavku u Hrvatskom saboru nakon što mu je odgovoreno da ne može staviti...

Macron u eksplozivnom intervjuu zabrinuo Europu: Da! U ovom slučaju – šaljemo našu vojsku u Ukrajinu…

Foto:Getty Images   Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je veliki intervju za ugledni The Economist, u kojem je opsežno govorio o sigurnosnim i drugim izazovima i...