Utorak, 7. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO) U Vinkovcima obilježena 25. obljetnica Pete gardijske brigade “Sokolovi””Jer Sokol živi vječno!”

U Vinkovcima se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike održava proslava 25. obljetnice osnutka 5.gardijske brigade, slavnih “Sokolova”. Veterani iz Domovinskog rata okupili su se na svetoj misi za poginule i u svečanome mimohodu prošli ulicama Vinkovaca.

 Kao uvod u obilježavanje obljetnice organizirana  su  brojna događanja – sportski susreti i likovna kolonija, sajam braniteljskih zadruga, izložba ratnih fotografija i maketa borbene tehnike i zrakoplovstva, te dani otvorenih vrata u vojarni “Sokolova”.

Svečanom akademijom u Gradskom kazališti Joze Ivakića te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi”, u Vinkovcima je u petak obilježena 25. obljetnica osnutka te postrojbe poznate pod imenom “Sokolovi”.

Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade ”Sokolovi” Zoran Marunček podsjetio je kako je 5. Gardijska brigade “Sokolovi” osnovana u listopadu 1992. u Vinkovcima, prema zapovjedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i na ratnom putu prošla je mnoga bojišta od Slavonije sve do Južnog bojišta te sudjelovala u velikim akcijama – Zima ’94, Ljeto ’95, Bljesak i Oluja.

Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 vojnika, a u ratnim djelovanjima poginula su 83 pripadnika postrojbe.

“Obljetnica budi sjećanje na vrijeme ponosa i slave hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Moramo znati da je pored 83 poginula pripadnika, u godinama nakon rata već umrlo nekoliko stotina pripadnika ove postrojbe”, kazao je Marunček.

“Postrojba je dala velik obol u Domovinskom ratu i danas 26 godina od rata i 25 godina od osnutka 5. Gardijske brigade moramo se svi skupa istinski zapitati koliko smo svjesni značaja što imamo vlastitu domovinu”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur.

Prije svečane akademije, u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a nakon akademije vijenci su položeni i svijeće zapaljene podno spomen obilježja u vojarni “Slavonski sokolovi”.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar.

Vijence su položili i:  izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske  Ante Deur, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, članice Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik ministra unutarnjih poslova Miro Bradić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, izaslanstvo Grada Vinkovaca i Grada Vukovara, predstavnici Udruge veterana 5.gardijske brigade ”Sokolovi”, i ostala izaslanstva.

U županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Javna tribina Udruge veterana 5. Gardijske brigade „Sokolovi“  te promocija knjige: „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“.

Nakon proslave svi zajedno su otišli na ugodno druženje u „PIK-ov stan“, Vinkovci.

Sudionici današnje proslave

  • Sokolska garda (Povijesno društvo „Hrvatski sokol“ Vinkovci)
  • Mažoretkinje grada Vinkovaca
  • Gradski puhački orkestar grada Vinkovaca
  • Klapa „Sveti Juraj“
  • Počasno –  zaštitna bojna HV-a, vojno – akrobatska vježba
  • Zrakoplovno – akrobatska skupina „Krila oluje“
  • Konjički klub Vinkovci, četverored konja i jahača
  • Kulturno – povijesno društvo „Trenkovi panduri“
  • Kulturno – povijesno društvo „Sinjski alkari“
  • Kulturno – povijesno društvo kuburaša „Gromovi Slavonije“
  • Moto klub „Gladijatori“
  • Obitelji poginulih,umrlih i nestalih pripadnika 5. gardijske brigade „Sokolovi“ i ostalih postrojbi HV-a i Policije RH
  • Veterani 5.gardijske brigade „Sokolovi“
  • Veterani ratnih postrojbi HV-a i Policije RH
  • Obitelji veterana HV
  • Svi ljudi dobre volje
  • M.M.
  • FOTO/Jelena V./ Braniteljski portal
  • Foto/J.V./Braniteljski portal
    FOTO/J.V./Braniteljski portal

    FOTO/J.V./Braniteljski portal

Najnovije

Ratni huškač nastavlja s orgijama po Hrvatskoj, danas u Veljunu…

Foto:Croativ.net   Kakav spomenik je bio u Veljunu u vrijeme zločinačke Jugoslavije, koliko imena je bilo na njemu i na kojem pismu, što danas piše na...

Robert Jankovics podržava Plenkovića za novog mandatara

Foto:N1   Predstavnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics potvrdio je Indexu da podržava Andreja Plenkovića za novog mandatara vlade. To znači da bi, uz uvjet da...

Penava: Ne očekujem da će se sutra “išta lomiti”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je u ponedjeljak kako ne očekuje da će se na pregovorima s HDZ-om u utorak, "išta lomiti," niti...

Pupovac tvrdi: SDSS odlučuje o tome tko će biti dio Vlade, a tko ne

SDSS-ov Milorad Pupovac komentirao je informacije da HDZ misli s Domovinskim pokretom i nekim predstavnicima manjina, bez SDSS-a, sastaviti većinu.   ”Prvo je nastavak razgovora kluba...

Nova kampanja Marijinih obroka: Za Majčin dan nahranite gladnu djecu

Foto:Facebook/Marijini obroci   Nova kampanja Marijinih obroka pod nazivom “Majci za ljubav” traje do 12. svibnja. Povodom Majčinog dana možete nahraniti jedno ili više gladne djece...