Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“The One America Appeal”: Petorica bivših američkih predsjednika pomažu žrtvama uragana

Petorica bivših američkih predsjednika okupila su se u subotu na humanitarnom koncertu za žrtve uragana koji su ove godine pogodili Sjedinjene Države, piše u nedjelju BBC.

Barack Obama, George Bush mlađi, Bill Clinton, George Bush stariji i Jimmy Carter okupili su se u Texasu. 

Trojica demokrata i dvojica republikanaca pokrenuli su inicijativu “The One America Appeal” koja je pokrenuta kako bi pomogla onima koji se nose s posljedicama katastrofalnih uragana Harveya, Irme i Marie.

Dosad je prikupljeno oko 31 milijun dolara, prenosi BBC. 

Inicijativu su započeli nakon uragana Harveya koji je uzrokovao milijarde dolara štete kad je u kolovozu pogodio Texas. Od tad se proširila i na uraganima pogođeno stanovništvo Floride, Portorika i Američkih Djevičanskih Otoka.

“Kao bivši američki predsjednici htjeli smo pomoći našim američkim sugrađanima da se oporave”, poručio je Obama posjetiteljima koncerta u ranije snimljenoj poruci.

Njegov prethodnik George Bush mlađi rekao je kako “ljudi tamo dolje pate”, no kako je jedan Teksašanin rekao, u toj saveznoj državi “ima više ljubavi nego vode”.

Svih petero predsjednika pojavilo se na pozornici za vrijeme himne, a potom su sjedeći slušali koncerte glazbenika među kojima su bili Lee Greenwood i Lady Gaga.

U tome im se nije pridružio aktualni predsjednik Donald Trump, no uoči koncerta je poslao poruku u kojoj je pohvalio njihov “prekrasan” rad i izrazio “duboku zahvalnost”. 

I Obama i Bush mlađi prošlog su tjedna održali govore koji su protumačeni kao kritika trenutnog američkog čelnika, piše BBC.

A.K.

Najnovije

33. obljetnica od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

Foto:Facebook   Prije 33 godine u Borovu Selu poginulo je 12 redarstvenika, pripadnika hrvatske specijalne policije iz Vinkovaca. Njih su iz zasjede ubili i masakrirali pripadnici...

Tomašević: Možemo! neće podržati Penavu za šefa Sabora

Foto:N1   Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostujući Dnevniku N1 osvrnuo se na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme. Specifičnost ove proslave je što nije bilo...

Fokus bi u koaliciji s SDP-om dobio još dva sigurna mandata

Foto:Facebook   Stranački (ne)uspjesi na parlamentarnim izborima uzimaju svoj danak. Dok se SDP i HDZ bore tko će više udovoljiti Domovinskom pokretu, za neke od nabrzinu...

U Austriji osnovana Pivska stranka. Po anketama sigurno ulazi u parlament

Foto:Maxportal   Austrijska Pivska stranka (Bierpartei) sudjelovat će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima premda je još daleko od dostatnog budžeta, rekao je u utorak njen čelnik, na...

Poljska pred europske izbore opet okreće udesno?

Foto:Pixabay   Poljski se glasači vraćaju konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS) uoči europskih parlamentarnih izbora, ako je suditi po najnovijim anketama o popularnosti vlade Donalda...