Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sve nagrade obitelji navodnog ratnog dezertera…Nema toga što njemu i njegovoj obitelji nisu dali…

Ima li još neka hrvatska državna nagrada ili priznanje, a koje nije svečano uručeno Radi Šerbedžiji?…

Sada su otac i sin Šerbedžija, Rade i Danilo, pokupili „sve“ Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu. Film od sina „Tereza37“ osvojio je čak pet Zlatnih arena, a film u kojem glumi otac- tri. Danilo je proglašen i najboljih redateljem, a Rade najboljim glumcem. Glumio je u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje“. To je odlučio stručni žiri pod vodstvom bivše novinarke HRT-a Line Kežić.

Međutim, i unatoč toga što ga Hrvati i Hrvatska neizmjerno vole, Rade Šerbedžija, koji je dobio na raspolaganje i dio otoka Brijuni, i dalje nema baš lijepo mišljenje o državi koja mu je dala tri puta više nego bi  mogao dobiti i u Srbiji.

Ovaj je glumac lani nagrađen za životno djelo nagradom Vladimir Nazor, a ove godine u Dubrovniku pripao mu je  – Orlando. Sada su on i sin odnijeli „sve“ nagrade i iz Pule.

Kad je počeo hrvatski Domovinski rat, Šerbedžija je snimio jedan srpski film s nazivom „Dezerter“ te pjevački duet i tv seriju s Cecom Ražnatović, ženom od ratnog zločinca Arkana.

Nakon što je Hrvatska pobijedila u ratu, Rade je stao na pravu, pobjedničku stranu i od navodnog dezertera postao „junak“. Nema toga što njemu i njegovoj obitelji nisu dali.

Stoga se slobodno može reći da su godine nakon rata, godine raznih šerbedžija i sličnih.

Kata Šoljić, majka stradalih hrvatskih branitelja, nikada nije bila na Brijunima, a željela je da i to vidi. Branitelji su s tim u svezi poslali dopis tadašnjem istarskom županu i vlasniku sela Sv. Juraj  Ivanu Jakovčiću  da joj omogući jedan kraći izlet u ovaj jadranski biser.

Jakovčić, naravno, nije joj ni odgovorio, i Majka Kata nikada nije vidjelo mjesto gdje obitelj Šerbedžija uživa, odnosno priprema jugo-predstave.

Mnogi se s pravom pitaju- s čime je to Šerbedžija zadužio Hrvate i Hrvatsku da mu toliko idu niz dlaku, tim prije što taj daroviti umjetnik nikada nije spomenuo Hrvatsku kao svoju domovinu?

Na primjeru ovog glumca i njegova sina, očito je da se isplatilo biti „dezerter“, ne samo na filmu, već i u stvarnom životu!

Autor / Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Najnovije

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...

Bleiburg im smeta jer pokazuje njihov zločin i upire prstom u zločince!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Pedeset godina komunistička Jugoslavija branila je bilo kakvo spominjanje, a kamoli obilježavanje Bleiburške tragedije. Međutim, uvijek je tijekom trajanja jugoslavenske...

Opasne igre ljevičara – Izmjene temeljnih dokumenata EU-a moraju se zaustaviti

Foto:Glas Koncila   Piše:Darko Grden, Glas Koncila Nakon što je izrazio oštro protivljenje smjeru kojim Europsku uniju vode amandmani dvaju temeljnih dokumenata na kojima se zasniva ustroj...

Dana 17. svibnja EU odala počast dugi i LGBTQ agendi. Devet zemalja odbilo je sudjelovati

Foto:Pixabay   17. svibnja Europska Unija odala je počast dugi i LGBTQ rodnoj ideologiji. No, čak 9 zemalja je odbilo sudjelovati i potpisati dokument. Nacije njemačkog govornog...

Poznata lica na Hodu za život u Zagrebu

Foto Narod.hr/Instagram (Marijana Petir) Ovogodišnji deveti po redu Hod za život u Zagrebu okupio je mnoštvo ljudi koji su porukama i transparentima poručili da su...