“AFERA MITO” KBC Split provodi nadzor zbog optužbi za primanje mita: “Takvi postupci moraju biti sankcionirani”

Skupila novac od rodbine...Pacijent (suprug) je preminuo, a njegova supruga odlučila je sa svime izaći u javnost...

Što se tiče konkretnog slučaja KBC Split će odmah pokrenuti postupak unutarnjeg nadzora i slijedom utvrđenog i druge zakonom dopuštene radnje i aktivnosti u okviru svoje nadležnosti.

KBC Split oštro osuđuje traženje, ali i primanje mita. A upravo zbog sumnje u primanje mita u splitskoj bolnici provest će se unutarnji nadzor…

Rezultat je to emisije Provjereno, u kojoj su iznesene tvrdnje da je splitski kardiokirurg tražio (i uzeo) mito od pacijentove supruge. Pacijent je preminuo, a njegova supruga odlučila je sa svime izaći u javnost.

KBC Split je upoznat s prilogom objavljenim u emisiji „Provjereno“ koju je emitirala Nova TV dana 29.11.2018.

Prije svega povodom smrti gosp. Ivice Adžaipa izražavamo iskrenu sućut obitelji.

Nadalje, držimo potrebnim istaknuti kako KBC Split oštro osuđuje bilo kakve pokušaje ishođenja, kao i primanja mita. Takvi nečasni postupci moraju biti sankcionirani.
Što se tiče konkretnog slučaja KBC Split će odmah pokrenuti postupak unutarnjeg nadzora i slijedom utvrđenog i druge zakonom dopuštene radnje i aktivnosti u okviru svoje nadležnosti.

Izražavamo žaljenje što se ovim prilogom stvara negativna slika o našoj bolnici, međutim vjerujemo da će naši građani i dalje imati povjerenja u rad naše ustanove, kao i rad svih djelatnika koji odgovorno, predano, stručno i časno rade svoj posao”, reakcija je to iz splitskog KBC-a dan nakon što je prilog emitiran.

U splitskoj bolnici tražili su joj 3.000 eura za operaciju muža. 
Emisija ”Provjereno” Nove TV sinoć je prikazala potresnu priču Ljubice Adžaip, koja je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga.

Emisija ”Provjereno” Nove TV sinoć je prikazala potresnu priču Ljubice Adžaip, koja je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga.

Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati.

Nakon što je njezin suprug preminuo, odlučila je, kako kaže, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Sestra joj rekla da doktor bez novca neće doći 

Sve je počelo sredinom listopada, kada je 50-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama, gdje mu dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu – na Firulama.

Tada je, tvrdi, obitelji rečeno kako bi ga, da bi bio premješten, prvo trebao posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Dodala je i kako kirurg nije dolazio danima pa je upitala sestru za doktora, a odgovor ju je zaprepastio.

“Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na novac)”, tvrdi Ljubica Adžaip koja je dodala i kako je kirurg došao sutradan i rekao njezinom suprugu kako je operacija opasna, ali i da bez nje neće dugo živjeti.

Skupila novac od rodbine

Nakon razgovora sa sestrom, a u nadi da će spasiti supruga, supruga preminulog je ispričala i kako je od rodbine posudila novac. Kaže kako ga je potom u društvu rođakinje odnijela kirurgu prije operacije srca, u njegov ured na Odjelu kardiokirurgije na Firulama KBC-a Split.

“Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila kuvertu iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu. Onda je rekao: ‘Ja ću ovako, nema problema.’ Rekao je da će sniziti tjelesnu temperaturu organizma da bi zaustavio krvotok, zaustavit će mu venu tu u preponama, otvorit će ga, sanirat će to, i to je to”, ispričala je Ljubica Adžaip Tv ekipi Provjerenog.

screenshot

Nakon što su prošla tri tjedna, a žurna operacija još nije izvedena, Ljubica Adžaip dodaje kako je supruga pronašla u kritičnom stanju, nakon čega je digla uzbunu na Križinama. Dodaje kako je tada prevezen na intenzivnu nakon čega je stigao i poziv doktora koji je javio da će pacijent biti prebačen na Firule.

Kako je Adžaip ispričala, operaciju je kardiokirurg i dalje odgađao, a ona mu je obećala novu nagradu te je uz prvotnih 1000 eura donijela još 2000 eura.

Liječniku tražile novce natrag

Unatoč svemu, život Ivice Adžaipa nije spašen. Iako je svjesna da je prekršila zakon jer je, kako kaže, liječniku dala mito, Ljubica Adžaip kaže da je to napravila jer je išla spašavati život.

“Nekoga koga neizmjerno volimo, tko je nama značio život! Pa što biste vi dali za tako nešto? Zar vi to ne biste napravili ako vas se stvarno upozorilo da drugačije nema spasa?”

Skupa s rođakinjom je nakon suprugove smrti od liječnika tražila novac natrag, dodaje, rekavši kako joj je potreban za sahranu. Cijeli razgovor s njim je, tvrdi, snimala, a snimke je pustila u Provjerenom koje je emitirano na Novoj TV.

Ljubica Adžaip i rođakinja ispričale su u emisiji i kako je liječnik pristao vratiti novac te kako je to i napravio. Kažu kako su ga posjetile još jednom, kako bi tražile medicinsku dokumentaciju preminulog, i opet su snimale razgovor u kojem su spomenule novac.

No kada je liječnika kontaktirala ekipa ”Provjerenog” o novcima nije htio razgovarati, a ubrzo su ih kontaktirali i njegovi odvjetnici. Iz KBC-a Split su pak poručili kako s ovim slučajem nisu upoznati pa ga ne mogu ni komentirati, objavljeno je u Tv emisiji Provjereno.

DK/G.S.