Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

AFERE HAC-REMORKER I FIMI MEDIA-Sutkinja objasnila zašto se protiv Kalmete nije mogla donijeti osuđujuća presuda

Na zagrebačkom Županijskom sudu bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i svi ostali optuženici nepravomoćno su oslobođeni optužbe za udruživanje u kriminalnu grupu. Kalmeta je nepravomoćno oslobođen optužbi i u kraku afere Fimi media…

14.25 – Sutkinja je još pojasnila da sve teže optužbe o tome kako je Kalmeta organizirao druge radi činjenja kriminalnih djela predstavljaju indicije koje nisu zatvorile krug te se na temelju toga ne može donijeti usuđujuća presuda.

14.20 – Sutkinja je kazala da Kalmetu nije teretio niti jedan od 97 saslušanih svjedoka. Rekla je da se on spominje samo u iskazu Sapunara koji je svjedok po čuvenju. To prema sudu možda jest indicija, ali da bi se zatvorio krug indicija potrebno je više od toga, što se tijekom ovog postupka, po mušljenju suda nije dogodilo.

14:09 – Kazala je da je sud presudu donio na temelju izvedenih dokaza, a ne na temelju očekivanja javnosti, kuloarskih priča i objava na društvenim mrežama. Rekla je i da je tijekom postupka saslušano 97 svjedoka te pročitano tisuće stranica dokumentacije te da je presuda donesena na temelju toga.

– Pravih dokaza ovdje nije bilo jer se optužba uglavnom temeljila na personalnim dokazima i to uglavnom na iskazu Josipa Sapunara – kazala je.

13.56 – Sutkinji je trebalo gotovo sat vremena da pročita izreku presude nakon čega slijedi kraće obrazloženje dokaza na kojima je utemeljila presudu. 

13:54 – Kalmeta je nepravomoćno oslobođen optužbi i u kraku afere Fimi media. Teretilo ga se da je naručio propagandni film koji je napravljen i plaćen 600.000 kuna ali nikada nije prikazan.

13:38 – Mikulić i Bunić oslobođeni su optužbi da su od određenih građevinskih tvrtki tražili novac kako bi te tvrtke dobile posao na izgradnji autocesta u Hrvatskoj.

13:21 – Prema optužnici teretili su se da su iz HAC – a i HC – a izvlačili novac preko društava povezanih s Premilovcem. Isto tako teretili su se da su dio izvučenog novca podijelili između sebe.

13:19 – Osim Kalmete tih optužbi su oslobođeni Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević.

13 :17 – Kalmeta i svi ostali optuženici nepravomoćno su oslobođeni optužbe za udruživanje u kriminalnu grupu. 13:05 – Sutkinja Gordana Mihela Grahovac počela je s čitanjem objave po točkama. Kazala je da su Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele krivi. Prema obrazloženju krivi su zbog izvlačenja novca iz Viadukta preko tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca.

Boban i Kezele proglašeni su krivim i zbog toga što je Boban tražio od Kezela da mu preko Viadukta kupi kuću u Istri. Mikulić je nepravomoćno osuđen na tri godine. Boban na dvije godine. Kezele je osuđen na 3 i pol godine zatvora. Oduzima se i imovinska korist od oko tri milijuna kuna od Mikulića i Kezele. Kao imovina RH označena je i kuća koja je sagrađena Bobanu.

Podsjetimo, USKOK je teretio Kalmetu da je ostale povezao i organizirao u kriminalnu grupu u sklopu koje je iz HAC-a i HC-a preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2005. do 2010. izvlačen novac.

D.K.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...