AFERA FIMI MEDIA: Kosor svjedočila na suđenju Sanaderu…Ne mogu se sjetiti…

Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković je li bilo kakvog sastanka nje s Barišićem i Bačićem, odgovorila je da se ne može sjetiti...

Kud Ivo tud i ja

“Kud Ivo tud i ja”

Nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu na Županijskom sudu u Zagrebu . Suđenje u slučaju afere Fimi media vodi sutkinja Irena Kvaternik, a svjedoči bivša premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je govorila i o načinu na koji je funkcionirao HDZ u sporno vrijeme

Ona je govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Prema iskazu, predsjednik je sazivao sastanke Predsjedništva stranke, a rasprave su bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu rekla da je HDZ, obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna, a ispričala je i kako je Branko Bačić DORH-u odnio dva milijuna kuna i oko 300.000 eura. Riječ je o novcu koji je bio pohranjen u sefu, a koji im je predao Mladen Barišić. Barišić je kazao da je to novac od donacija, a prema optužnici, riječ je o novcu iz crnih fondova HDZ-a, piše N1.

Kosor tvrdi da taj novac ona nije vidjela. “Danas bih vjerojatno odlučila da se taj novac vrati donatorima”, rekla je Kosor.

Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković je li bilo kakvog sastanka nje s Barišićem i Bačićem, odgovorila je da se ne može sjetiti.

”Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu”, odgovorila je Kosor.

Kosor je izjavila i kako su ona i Bačić sjajno smo surađivali i da je tada imala saznanja kakva ima danas, predložila bi da se postupa nešto drugačije.

Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?, pitala je potom Sloković, na što je Kosor odgovorila kako nije bilo sumnjivo je je bio drugačiji zakon, onisu se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije.

”Nije važno je li anonimna, važno je da je u poslovnim knjigama”, kazala je na to Sloković, prenosi N1.

Njezino svjedočenje je u više navrata iživciralo Sanadera koji je imao potrebe komentirati njezine iskaze.

Sanader je tako sugerirao svojoj obrani što da pita bivšu premijerku.

Najburnije je reagirao kad je Kosor rekla da je svima koji su joj dolazili s tvrdnjama da nešto znaju o Sanaderu, govorila da nju to ne zanima te da s tim informacijama odu u DORH.

– Zašto bi se njoj javljali svi ti ljudi? – upitao je Sanader, no pitanje je ostalo bez odgovora.

Uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, HDZ-ova bivša  blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Na ročište nisu došli Miomir Žužul i Luka Bebić, za koje su dostave poziva neuredne, te Mario Zubović i Jerko Rošin, koji su nedolazak ispričali, javlja Večernji list.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi media, piše N1.

I.V.

Comments are closed.