Afrički misionari upozoravaju na glad kao posljedicu pandemije…

PRAZNI GRANIČNI PRIJELAZ GOMA IZMEĐU KONGA I RUANDE (VATICAN MEDIA)

Družba posvećenoga života, bijeli oci, upozoravaju da strah od pandemije koronavirusa u Kongu već sad uzrokuje velike štete, prenosi Vatican News…

Član Afričkih misionara o. Alberto Rovelli iz Bukavua, glavnoga grada provincije Južni Kivu u DR Kongu, za Fides je 26. ožujka rekao da su cijene prehrambenih artikala već sada znatno povećane. Smatra da postoji opasnost da će glad kao posljedica straha od pandemije odnijeti više života od same zaraze koronavirusom. Napominje da širenje zaraze u toj afričkoj zemlji još nije dramatično ali se ne smije niti podcjenjivati. Vlasti izvještavaju o stotinu slučajeva u Kinshasi a u Bukavu ih je oko četrdesetak, dosad nitko nije preminuo. Teško je procijeniti kakvo je stanje u ostatku zemlje, velikom području koji ni nema uređen zdravstveni sustav, ističe o. Alberto.

Kongoanski predsjednik Felix Tshisekedi proglasio je izvanredno stanje i karantenu glavnoga grada Kinshase iz kojega je zaraza krenula. Papa Franjo primio je predsjednika Tshisekedija 17. siječnja u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Bijeli oci u Bukavu vode filozofski fakultet na kojem studiraju brojni studenti. Misionari trenutačno izlaze iz kampusa samo u nabavku hrane, u skladu s odredbama mjesnih biskupa, ističe Rovelli, dodajući da nema javnih nedjeljnih misa, a na pogrebima, koji se još održavaju, smije nazočiti deset osoba.

L.K.