AGRESIVNI ILEGALNI IMIGRANTI “OKUPIRALI” VLAK HŽ-a, policija: “Nema prekršaja ni kaznenog djela”

epa04967590 Migrants climb out of the window of a train after they arrived at the railway station of Hegyeshalom, 169 kms west of Budapest, at the Austrian border, Hungary, 07 October 2015.The migrants arrived here from the Croatian border to continue their journey to Austria. EPA/CSABA KRIZSAN HUNGARY OUT

Nekoliko desetaka ilegalnih imigranata u subotu navečer izbačeno je iz putničkog vlaka na željezničkoj stanici Plaški zbog agresivnog ponašanja nakon upada u vlak u kojem je bilo oko 70 putnika, potvrđeno je Jutarnjem listu u HŽ Putničkom prijevozu.

Strojovođa, kondukter i putnici zajedničkim snagama izbacili migrante koji su trčali za vlakom, vikali i ponašali se agresivno. Prema dostupnim informacijama, putnički nagibni vlak broj 522 koji se kretao iz Splita prema Zagrebu sa 70 putnika u stanicu Plaški stigao je u subotu u 18 sati i 55 minuta, javlja Jutarnji list.

Nakon što su otvorena vrata vlaka, prema njemu je trčeći krenula grupa od stotinjak okupljenih ilegalnih imigranata. Kako doznajemo, pokušali su na više vrata ući u vlak pritom galameći. Prvih nekoliko desetaka koji su ušli vikali su i trčali kroz vlak te se agresivno ponašali.

Na to su reagirali kondukter, strojovođa vlaka te putnici koji su nakon desetak minuta tu grupu uspjeli istjerati iz vlaka.

Tom prilikom, kako javlja Jutarnji list, nisu napali putnike, nije došlo do fizičkog okršaja niti je bilo tko ozlijeđenih. Migranti su izbačeni zbog agresivnog ponašanja, a nema informacija jesu li imali kupljene vozne karte. Naime, blagajna u Plaškom ne radi te se karte mogu kupiti samo online ili kod konduktera.

Prve neslužbene informacije govorile su da je stotinjak migranata zaustavilo vlak na otvorenoj pruzi te da su pokušali iz njega izbaciti putnike, no u HŽ Putničkom prijevozu tu informaciju odlučno demantiraju. Nakon incidenta, vlak je iz Plaškog krenuo prema Zagrebu sa 13 minuta kašnjenja.

U HŽ Putničkom prijevozu ističu da su ilegalni imigranti njihovi redoviti putnici i da do sada nisu imali nikakvih incidenata. O svemu je obaviještena nadležna policijska uprava, no zasad iz policije nema službenih informacija o ovom događaju.

Pero Damjanović, načelnik Općine Plaški, za Jutarnji list kaže kako nema službenih informacija o ovom incidentu. Prema njegovim riječima, ilegalni imigranti svakodnevno iz Plaškog putuju vlakom, a policajci redovito s jednim vozilom nadziru situaciju u mjestu te do sada nije bilo incidenata.

Ipak, Damjanović naglašava kako se u posljednje vrijeme znatno povećao broj onih koji prolaze kroz Plaški, što kod mještana stvara nelagodu, a imigranti u mjestu za sobom ostavljaju veću količinu smeća.

Iako nije došlo do fizičkog napada, ovo se može smatrati najozbiljnijim incidentom u kojem su sudjelovali. Naime, ovo je prvi put da su građani morali sudjelovati u smirivanju agresivnih imigranata.

Vezano za navodni incident na željezničkoj stanici u Plaškom, iz PU karlovačke su potvrdili da su dobili dojavu te da su postupali na mjestu događaja, ali tamo nisu utvrdili nikakav prekršaj ili kazneno djelo.

– U 19.24 sati policija zaprimila dojavu da se na željezničkoj stanici u Plaškom nalazi veći broj migranata koji žele ući u vlak, a u kojem se već nalazilo preko 100 putnika. Na mjesto događaja upućena je policijska ophodnja, koja nije zatekla strane državljane, dok je utvrđeno da isti nisu ušli u vlak s obzirom da je prometovao za Zagreb, a ne za Ogulin gdje su se htjeli uputiti. Nije utvrđeno da je došlo do narušavanja javnog reda i mira – kazali su u PU karlovačkoj.