Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

AGROKOR Revizija: Plenković: Na pravosuđu je da konkretno izvidi karakter nepravilnosti

Autor-Hina

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon objave revizorskih izvješća za Agrokor Grupu i Agrokor d.d., izjavio da je na pravosudnim tijelima da vrlo konkretno izvide kakav je karakter nepravilnosti.

“Gubitak za 2016. je 11 milijardi kuna, smanjen je kapital za 22 milijarde kuna, neprikazani su troškovi u proteklih nekoliko godina, i činjenica je da jedna ovakva neovisna revizija prestižne svjetske kuće očito bila potrebna. Prema informacijama koje smo danas čuli, izvanredni povjerenik je podnio i odgovarajuće kaznene prijave DORH-u, i prema tome sada je na pravosudnim tijelima da izvide vrlo konkretno kakav je karakter tih nepravilnosti, koje su i prema riječima revizorske kuće mogle imati i karakter nezakonitih radnji”, kazao je Plenković u izjavi novinarima nakon što je izvanredna uprava ranije prezentirala revidirana konsolidirana financijska izvješća Agrokor Grupe i Agrokor d.d. za 2016.

Plenković je naglasio da je ključan potez Vlade bilo predlaganje Saboru i donošenje zakona o izvanrednoj upravi te je istaknuo da je od siječnja, kada je Moody’s snizio rejting i kada je krenula rasprava o stanju u Agrokoru, što se tiče javne komunikacije, Vlada bila izrazito obazriva i oprezna. “Poanta komunikacijske politike Vlade od kraja siječnja, moja prva izjava je bila 26. siječnja, i u veljači i u ožujku, bila je da smirujemo situaciju, da se na financijska tržišta ne prenese panika,  koja se tada stvarala”, poručio je premijer.

Kao drugo, naveo je da je Vlada reagirala u momentu kada je sasvim nedvojbeno, zbog blokade i situacije koja je bila u kompaniji, nemogućnosti dobivanja svježe likvidnosti, praktički Agrokoru prijetio stečaj, koji bi prouzročio ne samo gubitak radnih mjesta za zaposlenike u kompanijama sustava Agrokor, već bi doveo do lančane reakcije ne samo OPG-ova, malih i srednjih poduzeća, nego i velikih dobavljača. “Imali bismo negativni domino efekt koji bi, siguran sam, prouzročio i lošiju turističku sezonu, imajući na umu značaj maloprodajnog lanca Konzuma”, rekao je Plenković.

Sve to je spriječeno odvažnim potezom Vlade i donošenjem zakona koji je omogućio izvanrednu upravu, ustvrdio je Plenković, podsjetivši da je početkom travnja zakon aktiviran na zahtjev bivše uprave i vlasnika.

“Sve što je uslijedilo nakon toga bio je proces konsolidacije i revizije financijskih izvješća, a sada smo u fazi da sve u okviru vremenskog roka koji je dan zakonom, a to je 12+3 mjeseca, ide prema daljnjem procesu restrukturiranja i nagodbi. Prema tome, sve što pravosudna tijela trebaju raditi, to će ona raditi neovisno o Vladi RH i bilo kojoj političkoj stranci. A ono što treba napraviti izvanredna uprava, zajedno s vjerovničkim vijećem i svima koji imaju obveze i potraživanja prema Agrokoru, proces je nagodbe i restrukturiranje. Stoga očekujem od izvanredne uprave da nastavi sa svojim radom, Vladu redovito i transparentno jednom mjesečno informira o tim aktivnostima, koje su sve javno dostupne na web strancima Ministarstva gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Na upit novinara zašto su se tajili sastanci ministra financija Zdravka Marića i uprave Agrokora s početka godine, Plenković je odgovorio da nema nikakvih tajni.

“Dakle, ako imate nekakav proces, da vam se emancipira kriza u najvećoj kompaniji, što mislite, koji je prvi refleks? Prvi refleks je da pokušate doznati da li je to stvarno tako. Ni ja niti bilo tko drugi u Vladi to ne može znati na temelju lapidarnih informacija koje su javno dostupne. Dakle, pokušali smo prije svega izvidjeti kakvo je stanje. Pitajte gospodina Petrova s kime se on sastajao. Ja to ne znam”, naveo je Plenković.

“Hajdemo malo vidjeti koga je on to kontaktirao da bi, po njegovim riječima, namamio vlasnika Agrokora na sastanak u Vladu. Evo, mene to zanima, tko je osoba koja je bila posrednik, koja je namamila vlasnika Agrokora da dođe na sastanak u Vladu 26. veljače. Ja bih to volio znati, jer to nisam znao”, dodao je.

Osvrnuvši se na komunikaciju ostalih članova Vlade, kazao je da su jedno komunikacija i razgovori,  a drugo proces donošenja odluka. “Te stvari treba bitno razlikovati, i to je ono što je ključno”.

Na upit može li Zdravko Marić ostati ministar financija s obzirom da se pokazalo da je bilo nepravilnosti i ranijih godina, premijer je kazao da može.  “Ako ćete vi pitati mene pitanja koja postavlja SDP, kojem je domet bio u vremenu najveće gospodarske i financijske krize od hrvatske neovisnosti selfie sa zeljem. Ovo je stvar koja je zahtijevala znanje, odvažnost, stručnost. Mi smo to pokazali. Od oporbe ni dan danas nismo čuli ništa, ni konstruktivno ni korisno”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit, kazao je i da se dugovi Agrokora, koji premašuju vrijednost njegove imovine, neće prelomiti preko leđa građana.

“Hajdemo pokušati otklanjati tezu o nacionalizaciji. Nema nacionalizacije. Da smo htjeli nacionalizirati kompaniju, onda bi zakon nazvali zakon o nacionalizaciji te i te kompanije, ne bi ga zvali zakon o izvanrednoj upravi s vrlo precizno ograničenim vremenskim trajanjem i mandatom, i to je ključno. U ovom trenutku proces restrukturiranja, isplata partnera, isplata dobavljača, isplata plaća, činjenica da kompanije u sustavu Agrokora rade, ne događa se niti jednom lipom sredstava koje vi i ja kao porezni obveznici plaćamo državnom proračunu”, izjavio je Plenković.

Navevši da se ove godine dogodila najbolja turistička sezona u povijesti, s više od 15 milijuna turista, s više od 11 milijardi eura prihoda, Plenković je ocijenio da se sve to ne bi dogodilo da Vlada nije reagirala.

“Počnimo valorizirati, slobodno mogu reći nakon posjeta Svetoj stolici, svojevrsni čistilišni karakter ovoga zakona i transformacijski učinak cijele ove krize u Agrokoru na način poslovanja u hrvatskom gospodarstvu i na prestanak odnosa međuovisnosti među gospodarskim subjektima i modelima poslovne prakse koja je postojala”, izjavio je Plenković.

Kazao je da se sada zagreblo jako duboko te da treba napraviti tržišno gospodarstvo onakvo kakvo ono treba biti. “To je ključ, to je glavna bit i efekt cijelog ovog procesa, koji nije jednostavan, ima jako puno aktera i jako puno različitih interesa”, rekao je.

Podučio je da radi u interesu građana, stabilnosti gospodrskog i financijskog sustava i poštovanja načela diobe vlasti. “U tom okviru, jamčim da sve što ćemo dobiti od ovog procesa može jedino i isključivo biti pozitivno za Hrvatsku u 21. stoljeću”, smatra premijer.

Odgovarajući na upit o Todorićevim prozivkama da se sastajao s ljudima iz Agrokora iza njegovih leđa, Plenković je izjavio da su jedini susret s nekim iz Agrokora bili s Todorićem, jednom krajem veljače i jednom krajem ožujka, u Vladi, ne pod okriljem noći te s vrlo precizno navedenim ljudima koji su bili na tom sastanku.

“Nema potrebe, kao neki koji su obnašali dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, prepričavati tko je, što i kome kazao. Ali da su neki možda imali i malo više volje pa da dođu i na drugi sastanak, onda bi bili. Kao koalicijski partner u tom trenutku bili su upoznati apsolutno sa svime što je Vlada radila kako bi spriječila kolaps hrvatskog gospodarstva. Mislim da je sad polako već dosta s mistifikacijama i lažnim optužbama. To neće proći, ljudi to vide, vide tko je populist, tko nastoji nešto ušićariti, a tko je onaj tko odgovorno ima jednu te istu liniju u svakoj fazi ovoga procesa, a to je ono što radimo u Vladi i što ćemo nastojati u budućnosti”, zaključio je Plenković.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...