Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Akademici su odlučili – tko je jamio, jamio je!

 

  • Želimo pomladiti Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti – izjavio je ovih dana njezin predsjednik Velimir Neidhardt…

Naime, prosječna dob redovitih članova HAZU trenutačno je 75 godina, pa se predlaže da se uskoro u „besmrtne“ prime samo oni koji još nisu proslavili sedamdeseti rođendan, što znači da se uvodi dobna granica.

Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs, koji se vjerojatno nikada ne će  okititi titulom akademika, baš kao i mnogi drugi hrvatski generali i istaknuti sudionici hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, vjerojatno bi i na to rekao:

  • Tko je jamio, jamio je!

U ovoj „smiješnoj“ reformi HAZU uvode se i druge novine, pa tako najvjerojatnije  članovi suradnici ne će moći biti oni koji su stariji od četrdeset i osam godina. Donijet će se i „zakon“ o suzbijanju nepotizma, što će reći da član Akademije, kao nema tome dugo, ne će biti u mogućnosti predlagati svoga sina za nagradu HAZU, bez obzira bio on i Nikola Tesla.

Međutim, kad netko jednom postane redovni član ovoga društva taj tu ostaje „zauvijek“, kao da su mu otac i majka to ostavili u nasljeđe.

Pored toga, akademici sami među sobom biraju nove članove, tako da je sve to jedna velika „obiteljska kuća“, ili bolje rečeno „kuhinja“, ali na – državni trošak.

Ne dao Bog da za njihovim primjerom krenu i neki drugi, pa da recimo Nobelovu nagradu može dobiti samo onaj književnik, likovni ili filmski i ini umjetnik koji nema više od 70 godina!

Zar ne bi bilo jadno i smiješno da netko dobije tako visoko svjetsko priznanje, a u svojoj državi ne može biti ni – akademik, pa čak ni njihov suradnik? Mnogi hrvatski umjetnici u zemlji i inozemstvu i  u visokoj životnoj dobi stvaraju odlična i trajna umjetnička djela, i ako se usvoji ovaj kontraverzni projekt njezina predsjednika bit će u mogućnosti samo pljeskati svojim mladim kolegama koji ni do koljena (da se malo našalimo) ne će ih stići  da još žive pedesetak godina!

Evo, pada nam na pamet primjer cijenjenog i uglednog filmskog umjetnika Antuna Vrdoljaka. Kaže nam da su ga svojedobno zvali u ovu organizaciju, ali da je odbio. Danas, kad je napunio 88 godina, ni on ne bi mogao biti član HAZU, bez obzira na nevjerojatan i veliki i priznati opus koji je ostvario. U tim godinama uspio je snimiti i prikazati odličan igrani film o Domovinskome ratu („General“), a oko Božića krenut će i njegova domoljubna tv serija od desetak nastavaka na Hrvatskoj-radio televiziji.

Bojimo se da će prije „besmrtan“ postati jedan Ivo Goldstein, koji bi dao „pola Zagreba“ za jednu takvu titulu nego svi vrdoljaki ili vesne parun.

Inače, dosad se HAZU osim sa samim sobom najviše bavila hrvatskom dalekom prošlošću, a najmanje suvremenim temama, kao što je primjerice Domovinski rat ili stvaranje hrvatske države.

Od ove državne institucije također se očekuje da jasno, konkretno i otvoreno odgovori i na „znanstvena djela“ svojih kolega Srba o novom Memorandumu.

I još nešto: kada će s popisa „počasnih članova“ izbaciti ime Josipa Broza Tita, a u to društvo recimo „ubaciti“ neko ime koje ima velike zasluge za pobjedu nad velikosrpskom agresijom?

Mladen Pavković

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...