Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Akcije Hrvatskog Caritasa – “Nedjelja Caritasa” i “Za 1000 radosti”

Hrvatski Caritas u predbožićnom razdoblju priprema nacionalne akcije “Nedjelja Caritasai “Za 1000 radosti”, kojima pod geslom “Daruj i obraduj!” poziva sve ljude da pomognu potrebitima.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina podsjetio je na konferenciji za novinare na riječi pape Franje u povodu 1. svjetskog dana siromašnih, poruku koja je završila s time da siromašni nisu problem, već izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja.

“Siromašni nisu teret nego naše bogatstvo jer služenjem potrebitima se približavamo poslanu Isusa Krista, a na tragu toga želimo osvijestiti potrebu sudjelovati u tom procesu kako bi oni koji trebaju našu pomoć znali da nisu prepušteni samima sebi”, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina u utorak na konferenciji za novinare.

“Na taj način njihovo dostojanstvo je u punom značenju i oni se osjećaju kao dijete Božje”, dodao je Svalina, pozvavši sve da se uključe kako bi bili “konkretan dar” onima koji to od nas očekuju.

U suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zagrebom u subotu, 16. prosinca od 8 do 13 sati na Trgu bana J. Jelačića, Hrvatski Caritas 16. godinu za redom organizira tradicionalni promotivno-humanitarni događaj uz humanitarnu prodaju božićnih drvaca.

Ove se godine Hrvatskom Caritasu pridružio i Vrtni centar Šestine s drvcima u tegli, pa će se na Trgu ponuditi 230 drvaca obična smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke, uz predloženu početnu cijenu od 100 do 150 kuna.

U akciji sudjeluju volonteri, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, učenici Nadbiskupske gimnazije, studenti Sveučilišta u Zagrebu te udruge, organizacije i pojedinci koji će, onima kojima je potrebno, organizirati prijevod drvaca do kuće.

Na prigodnim štandovima bit će ponuđeni promotivni materijali i dobrovoljni prilozi za siromašne, a učenici Nadbiskupske klasične gimnazije promovirat će svoj ekološki projekt “Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od nas”.

Akcija “Za 1000 radosti” teži i afirmirati kršćanske i humane vrijednosti u društvu i svake godine istaknuti u prvi plan neku od bitnih poruka Božića.

Tako je u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj distribuirano već gotovo 550 tisuća listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje.

Građani i tvrtke u akciju “Za 1000 radosti” mogu se uključiti uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: Za 1000 radosti, IBAN HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17, on-line uplatama, pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen).

Treću nedjelju došašća (ove godine 17. prosinca) slavi se kao Nedjelja Caritasa, uz koju se za sve one koji su sami ili usamljeni, bolesni, ostavljeni i zaboravljeni, zlostavljani, mučeni, progonjeni, čiji se glas ne čuje i čija lica neće vidjeti u medijima, prikupljaju dragovoljni prilozi.

Uključiti se može pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen), uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101 uplatom novčanog dara u župi i online donacijom.

Bit će to i priprema za obilježavanje 25. obljetnice ustanovljenja Hrvatskog Caritasa, krovnog tijela mreže Caritasa u Hrvatskoj, a uz Nedjelju Caritasa objavljena je i poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskog naslovljene “Neka živi duh djelotvorne ljubavi”, u kojoj je govorio o važnosti organiziranog djelovanja Caritasa te ulozi i zadaćama Caritasa u cjelovitu pastoralu župne zajednice i života Crkve.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom rekla je kako su Hrvatski Caritas i Grad Zagreb partneri u pomoći za najugroženije. “U Gradu se brinemo za najugroženije i znamo koliko su takve akcije nužne, ne samo zato što ne možemo doći do svakog potrebitog nego smo svjesni situacije u kojoj živimo”, kazala je.

“U vremenu došašća svi smo osjetljiviji na potrebe drugih, pa je svaka takva akcija dobrodošla”, dodala je Galić, napomenuvši kako je Gradu među mnogim akcijama baš ta posebna.

Potporu akciji iskazali su na konferenciji za novinare, među ostalima, ravnatelj Uprave šuma Podružnica Zagreb, Hrvatske šume Damir Miškulin i sportaš Mario Možnik.Autor-Hina

A.K.

Najnovije

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...

Livnjaci: Pitate zašto smo otjerali Rimca? Pa, pogledajte šta mu je otac uradio…

Foto:Raport.ba   Nedavno su se stanovnici Livna pobunili protiv turističkog projekta poduzetnika Mate Rimca i investitora Marina Mumoze tvrdeći da će projekt koji su planirali u...

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...