AKTUALNO: Zatvara se crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama

No, u Remetama se i dalje slave sakramenti i to na prostoru uređenom uz crkvu...

FOTO: HKR // ŽUPNIK ŽUPE UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U ZAGREBAČKIM REMETAMA O. ANTONIO MARIO ČIRKO

Župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama o. Antonio Mario Čirko u „Aktualnom” Hrvatskoga katoličkoga radija pozvao je vjernike da pohode crkvu prije njenoga zatvaranja u ponedjeljak 17. siječnja radi početka obnove te sudjeluju i u cjelonoćnom klanjanju…

U razgovoru s urednikom Branimirom Gubićem o. Antonio najavio je kako se u povodu zatvaranja crkve zbog početka konstruktivne obnove remetskoga svetišta i samostana teško oštećenih u potresu 22. ožujka i 29. prosinca 2020. priređuje cijelo-noćno klanjanje, s nedjelje 16. na ponedjeljak 17. siječnja.

Zbog oštećenja u potresu 22. ožujka 2020. remetsko svetište je bilo zatvoreno. O. Antonio napomenuo je kako je najoštećeniji bio slavoluk crkve na prijelazu iz lađe u svetište. Od glavnog oltara odvalio se kamen. Stradala je i lađa te freske i vitraži. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, osobito na južnoj strani. Oštećen je i stari dio samostana. Mjesec dana nakon potresa statičari su pregledali crkvu i procijenili sigurnost boravka, te dali odobrenje za njezino korištenje. Ispod slavoluka i u svetištu do stropa je radi zaštite vjernika i stvaranja preduvjeta za detaljni pregled zidova i freski postavljena skela.

No, potresi 28. i 29. prosinca 2020. dodatno su pogoršali stanje; popadali su načeti dijelovi žbuke, pogotovo oko slavoluka koji je najkritičniji dio crkve. Postavljeni potporni stupovi sačuvali su ga od urušavanja. Glavni oltar i ostale freske također su pretrpjeli nova oštećenja, a dodatno je napuknuo i vanjski dio građevine, pogotovo pročelje na kojem je kao i na zvoniku skela.

No, u Remetama se i dalje slave sakramenti i to na prostoru uređenom uz crkvu. S južne strane uz crkvu je vanjski oltar s tribinama, klupama i razglasom, koji je bio predviđen za velike hodočasničke proslave, koji je župnik prozvao „Šator sastanka” i u kojem prepoznaje Božju providnost da se u njemu mogu slaviti mise i nakon zatvaranja crkve. Postavljen je i veliki televizijski ekran i kamere te će se iz Remeta i dalje redovito prenositi mise.

Uređene su vanjska sakristija, ispovjedaonica i križni put a ispred vanjskog oltara je prekrasna Gospa Zagovornica Hrvatske u kaljenom staklu, kazao je župnik Čirko. Napomenuo je da se oko vanjskog oltara u redovnim okolnostima može okupiti više tisuća, a poštujući protuepidemijske mjere oko 1500 vjernika. Nasuprot crkve, na zapadnoj strani nalazi se uređeni Gospin vrt s postajama otajstava svete krunice, koji se stalno dodatno uređuje darovima dobročiniteljima.

O. Antonio najavio je zatim program cjelonoćnog klanjanja – u nedjelju 16. siječnja u 18.30 sati je misno slavlje, u 19.30 slijedi svečano izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta i molitveni program. Od 21 sat mole se radosna otajstva krunice, od 23 sata žalosna otajstva krunice, od 5.15 sati 17. siječnja slavna otajstva krunice, litanije te blagoslov i pohrana Presvetoga.

U 6 sati je svečana euharistija nakon koje će se u 7 sati crkva zatvoriti, a od 17. siječnja navečer euharistije i sva ostala liturgijska događanja slavit će se u natkrivenom vanjskom oltarnom prostoru – “Šatoru sastanka”.

Poseban događaj cjelonoćnog klanjanja moći će se izravno pratiti preko aplikacije Majka Božja Remetska, www.zuparemete.net ili facebook Župa Remete. Svečanu euharistiju 17. siječnja u 6 sati također će prenositi Laudato TV, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Na kraju emisije župnik Čirko od srca je zahvalio mnogobrojnim dobročiniteljima iz zemlje inozemstva, kako na materijalnoj tako i duhovnoj potpori toliko potrebnoj u ova vremena mnogih kušnji. O. Antonio ističe da crkvu ne čine zidovi nego živa vjera, pa poziva vjernike i hodočasnike da se nastave okupljati u Remetama, poručivši da nitko neće biti duhovno zakinut.

L.K.