ALKAR Frano Ivković sa sedam punata postao slavodobitnik 304. Sinjske Alke!

Frano Ivković se sa sedam punata okrunio naslovom slavodobitnika na 304. Alki

Alkarska nadmetanja danas su zaključena slavljem Frane Ivkovića koji je s ukupno sedam punata po drugi puta u karijeri ponio naslov slavodobitnika. Tako će se nakon dvodnevne fešte u Hrvacama, danas slaviti u Brnazama…

Prva trka je kao rijetko kad bila jako siromašna puntima. Tek 13 ukupno su prikupili alkari, bez pogođene sride uz čak sedam pogodaka “uništa” ili promašaja. Tako su se s dva punta na vrhu izdvojili Alen Filipović GrčićTino Radanović i Frano Talaja.

Prvi zbog kojeg su napokon i mačkule pucale sa Staroga grada bio je pobjednik Bare Ante Zorica, ali s obzirom na nulu iz prve trke nije bio u prvom planu što se borbe za slavodobitnika Alke tiče. Taj “netko” bio je Frano Talaja koji jepogotkom u sridu došao na ukupno pet punata, preuzeo vodstvo, ali i ulogu prvog favorita uoči treće trke.

Vojvodin ađutant

Trojica alkara u treću su trku ušla s četiri punta, ali drugom sridom Frano Ivković je prvi pobrao ovacije i dignuo ljestvicu sa sedam punata. Ivo Zorica, jučerašnji pobjednik na Čoji, imao ga je priliku sustići, ali pogotkom u jedan u prvi plan je gurnuo Franu Talaju koji je sridom mogao doći do slavlja ili pak dvojkom do pripretavanja. Na njegovu žalost alku je promašio, što je Franu Ivkovića promoviralo u novog slavodobitnika.

Slavodobitnika Alke VAD je nagradio slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nagradila ga je zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika, Marija Blajića, VAD je nagradio zlatnom plaketom alke, dok je od Predsjednice na dar dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom i jataganom.

Alkar Frano Ivković rođen je 1984. godine, živi u Brnazama u obitelji koja tradicionalno uzgaja kvalitetne konje. Frano je zaposlen kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli. Kao alkar u pratnji barjaka debitirao je 2006. godine, a kao kopljanik je debitirao 2013. godine. Ostaje upisan u povijest kao slavodobitnik jubilarne 300. Alke, donosi ferata.

G.S.