Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Sinjske alke !

Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Sinjske alke, koja se danas pod posebnim epidemiološkim mjerama održala u Sinju po ugodnom vremenu…

Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica iz Hrvaca koji je prvi plamenac hrvatske trobojnice na svom koplju osvojio zasluženo sa 7 punata. Ivo Zorica je na 305. alkarskim svečanostima dvostruki slavljenik jer je pobjedio i u natjecanju za Baru…

Nagradu je slavodobitniku uručio predsjednik RH Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom održala manifestacija. Milanović je po završetku natjecanja održao govor, u kojem je istaknuo važnost Sinjske alke. Ovih smo se dana nadržali raznih govora , pa neću i tu sad držati političke govore , rekao je Milanović, naglašavajući svoje korijene iz sela nadomak Sinju.

Ivo Zorica alku trči već dvadesetak godina i do sada je osvojio četiri bare i tri čoje. U današnjoj je utrci imao najveći broj punata, ukupno sedam. Jahao je na konju imenom Hope (nada) kojemu ga je posudio prijatelj s obzirom da se njegov ozlijedio.

Ivo Zorica je za sebe i svoga alkarskog momka osvojio zlatnu plaketu Alke Viteškog alkarskog drušptva, a pripala mu je i novčana nagrada od 40 tisuća kuna.

Tradicionalno darivanje slavodobitnika i alkarskog momka

Predsjednik RH i pokrovitelj 305. Alke Zoran Milanović darovao je slavodobitniku zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a njegovu momku Miljenku Lovriću srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan.

Podsjetimo, u Sinju se danas održala 305. Sinjska alka, na kojoj se natjecalo 17 alkara, a alkarske svečanosti održavane su pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Na Sinjsku alku osim predsjednika Zorana Milanovića na sinjsku alku stigao je i Andrej Plenković sa suradnicima i predsjednik Sabora Goran Jandroković.

Alkarski vojvoda-epidemiološke mjere protiv korone

Prije samog početka ovog svjetski poznatog spektakla, svoj napisani govor održao je i alkarski Vojvoda , koji je u tom govoru nahvalio predsjednike Vlede, Savora i države te posebicw istaknuo i nahvalio njihove govore na 25 obljetnici VRO Oluja u Kninu. Bili su to pravi državnički govori i čestitam Vam na tom, rekao je alkarski vojvoda Ramljak u svom obraćanju.

Dan 305.sinjskog viteškog slavlja počeo je u rano nedjeljno jutro plotunima mačkula na starog Grada koje su budile alkarski kraj i naviještali mu slavlje. Gradska glazba Sinj ulicama drevnog Sinja svirala je budnicu.

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva položilo je vijence na središnji spomenik hrvatskim braniteljima i pred središnjim križem na groblju sv. Frane za sve kroz protekla tri stoljeća preminule alkare. Adutant Filip Vučemilo u kićenoj je kočiji sa svojim alkarskim momkom Petrom Jelinčićem u ime alkarskog vojvode pozvao je gradske čelnike civilne, vojne i crkvene vlasti i pozvao ih na slavlje.

image

Sinjska alka

Dosadašnjih godina bilo je uobičajeno, a na to upućuju i Pravila o Alci, da se alkari i alkarski momci uoči polaska na junački megdan okupljaju kod alaj-čauša. Zbog preveniranja virusa COVID-19 ove godine ta je praksa izmijenjena. Alaj-čauš Ivica Filipović Grčić okupio je alkare na hipodromu odakle su na konjima krenuli prema Alkarskim dvorima gdje je vojvoda Boško Ramljak priredio tradicionalni prijem za najviše goste i uzvanike. Alkarima su se kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću poriključili alkarski momci pod vodstrvom harambaše  Vukasovića – Pare. Formirana je alkarska povorka od koje, kada je vidi, svakoga istinskog ljubitelja Alke, podilaze trnci ponosa. S kvartira ih je, od svoga brončanog spomenika, gledao don Ivan Filipović Grčić, kavalir svetog Marka, zasigurno jedan od utemeljitelja i možda jedan od prvih alkara Sinjske alke.

image

Sinjska alka
U Alkarskim dvorima sve pristigle goste, naročito predsjednike Zorana Milanovića, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića, pozdravili su domaćin dr. Stipe Jukić i vojvoda Boško Ramljak. Održano je i tradicionalno fotografiranje alkara i alkarskih momaka s predsjednikom i pokroviteljem Alke Zoranom Milanovićem i drugim gostima.

U 16,30 sati sa staroga Grada ponovno je počela odjekivati kanonada mačkula. Dok su najviši gosti i gledatelji već bili na svojim mjestima, s vrha staze alkarskog trkališta spuštala se alkarska povorka stvarajući fascinantnu sliku čojstva i 305 godišnje tradicije  isinjske povijesti u današnjosti.

T.H.

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...