Alkohol, ocat, deterdžent…? Za pranje voća i povrća ključna je jedna stvar…Stručnjaci preporučuju…

Od samih početaka koronavirusa kao jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja virusa spominje se pranje ruku. Naime, kako su više puta objasnili stručnjaci, ovojnica čestica koronavirusa sastoji se od lipida, odnosno masti, koje se rastapaju u sapunu...

Stručnjaci preporučuju pranje voća i povrća vodom
Stručnjaci preporučuju pranje voća i povrća vodom

Stručnjaci preporučuju pranje voća i povrća vodom…

Koliko dugo virus preživljava na raznim površinama? Kako dezinficirati dom, kako prati odjeću, ruke, radne površine? Što s mobitelom,  što s obućom u kojoj smo bili izvan doma? Što s namirnicama koje donesemo iz trgovine? Kako oprati voće i povrće?

To posljednje pitanje postalo je tema mnogih rasprava na internetu…

Trebamo li i kako dezinficirati jabuke, banane, naranče? Što činiti s blitvom, kupusom, brokulom?

VODA, VODA, VODA

Od samih početaka koronavirusa kao jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja virusa spominje se pranje ruku. Naime, kako su više puta objasnili stručnjaci, ovojnica čestica koronavirusa sastoji se od lipida, odnosno masti, koje se rastapaju u sapunu.

Zato je vrlo važno često i temeljito prati ruke u trajanju od 20 sekundi.

Na ovom tragu, mnogi su postavili pitanje trebaju li i kojim sredstvom dezinficirati namirnice koje donesemo iz trgovine kako bi učinak bio isti.

Posljednjih dana o toj su temi u intervjuima govorili i brojni stručnjaci, a za Dnevnik Nove TV to je učinila načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević.

Objasnila je da kada dođemo iz trgovine prva stvar koju trebamo napraviti jest izuti se, spustiti stvari koje smo donijeli i temeljito oprati ruke.

Što se tiče voća, i njega trebate dobro oprati.

Neko se voće i termički obrađuje. Znači, kuhanjem kompota nema više opasnosti od virusa. Nemamo ni ovako, ali dobro je voće izvana dobro oprati vodom, poručila je.

Što napraviti s kupljenim voćem i povrćem, pitanje je koje smo postavili i na jednom od brojeva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za pomoć građanima oko koronavirusa.

H.H.