Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Američka znanstvenica Alexandra Ganser tvrdi da Hollywood već desetljećima surađuje s NASA-om

Američka znanstvenica Alexandra Ganser u razgovoru s Dieterom Kasselom rekla je slijedeće: „Hollywood već desetljećima surađuje s NASA-om. Zajedno gradimo mit o putovanju u svemir i evociramo tip pionira pod utjecajem kolonije koji se provlači kroz cijelu povijest Sjedinjenih Država“, piše portal Epoha.

 

Kada se filmovi znanstvene fantastike proizvode u Hollywoodu, filmske kompanije vole se oslanjati na znanstvene savjete NASA-e. Na primjer, “Interstellar” iz 2014. u kojem tim znanstvenika i pionira očajnički pokušava pronaći planet na kojem čovječanstvo može preživjeti.

Ovaj film, koji je hvaljen kao “tvrda znanstvena fantastika” – odnosno temeljen na stvarnim rezultatima istraživanja – potaknuo je američku znanstvenicu Alexandru Ganser da se pomnije pozabavi vezama između Hollywooda i NASA-e.

NASA je bila jako uključena u produkciju “Interstellara”, kaže Ganser: “Postojao je tehnički savjetnik, i obrnuto, NASA je promovirala ovaj film na svojoj web stranici i postavila razne aplikacije.”

Wernher von Braun surađivao je s Disneyem

Ova vrsta suradnje nije nova, naglašava američki znanstvenik koji predaje na Sveučilištu u Beču. Wernher von Braun, na primjer, radio je s Disneyem prije nekoliko desetljeća.

“Početkom 1960-ih postojali su takozvani obrazovni filmovi koje su sva američka djeca mogla ili trebala vidjeti. Tu već možete pronaći vrlo blisku suradnju između znanosti i filmske produkcije.”

Takve su suradnje NASA-i definitivno isplative, kaže Ganser. “Cijela se stvar ponovno vraća tako što mlade ljude i djecu posebno uzbuđuje za svemirska putovanja.” Što je više ljubitelja svemirskih putovanja, to je lakše opravdati troškove svemirskih putovanja.

Budućnost kao paravan

Gledanje znanstvenofantastičnih filmova kao NASA-inog propagandnog alata ide predaleko za Amerikance. Ali u svakom slučaju, “cijela stvar je ogrezla u ideologiji i također ima određeni cilj”. Ovjekovječuju se američki mitovi i pionirski tip pod utjecajem kolonijalizma – “a potom prodaju pod krinkom budućnosti čovječanstva”.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...