Srijeda, 22. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Mike Pompeo sutra u Dubrovniku o vizama i F-16…

Državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD…

Američki državni tajnik trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. Pompeo je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Donald Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima.

Mandat ove administracije je na isteku, a predstojeći izbori na kojima će aktualni predsjednik Trump tražiti ‘još četiri godine’ protiv bivšeg potpredsjednika Joa Bidena održat će se 3. studenoga.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

“Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu na HRT-u.

Uz premijera Andreja Plenkovića, i Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić trebali bi se u Dubrovniku sastati s Pompeom.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je “vrlo optimističan”.

Kupnja američkih F-16

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

“Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi”, rekao je hrvatski šef diplomacije, dodavši kako je “interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu”.

SAD je posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti nekoliko stotina milijuna dolara.

5G mreža: hoće li Pompeo upozoriti na Huawei?

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala.

Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu brine širenje kineskog utjecaja pa u tom smislu i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu.

Tijekom posjeta Italiji u srijedu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja gospodarskog utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

Hrvatska je značajno povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

S druge strane, SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji.

“SAD je također pozvao talijansku vladu da pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”, rekao je Pompeo u Italiji, misleći prije svega na Huawei.

SAD pritišće europske zemlje da ne koriste Huaweijevu tehnologiju u izgradnji 5G mreže tvrdeći da će kineski telekomunikmacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu, što Kina uporno odbacuje.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman prije nekoliko dana nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Na susretu u Dubrovniku s američkim šefom diplomacije hrvatski će politički vrh razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država, a hrvatska je vlada uoči dubrovačkog sastanka u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak..

“Danas ćemo donijeti odluku na vladi, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu. S njihove strane je isto potrebna evaluacija, a to će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva”, najavio je Grlić Radman.H

H.H.

Najnovije

Osuđena za psihičko nasilje nad suprugom

Zagrebačka poduzetnica proglašena je krivom i osuđena jer je bivšeg supruga nazvala pederom.   Prema presudi, učinila je to potkraj prosinca oko 19.30 sati u Zagrebu,...

Vrhovni sud “upozorio” predsjednika HND-a Hrvoja Zovku i njegove apologete: Svojim “teorijama zavjere” omalovažavate rad sudaca

Foto:HRT   Vrhovni sud je, reagirajući na stajalište Hrvatskog novinarskog društva (HND) oko presude tog suda u sporu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i predsjednika HND Hrvoja Zovku,...

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...