Američki dužnosnici: Sjeverna Koreja može raketirati većinu SAD-a

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila kako je provela još jedan uspješan test ICBM-a koji je dokazao svoju sposobnost da udari na američko kopno...

FOTO/FAH

Najnoviji test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u Sjevernoj Koreji pokazuje da je Pyongyang sada u stanju doseći većinu kontinentalnih područja SAD-a, priopćili su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Procjena, koju su dužnosnici Reutersu iznijeli pod uvjetom anonimnosti, istaknula je rastuću prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski nuklearni i raketni programi i mogla bi biti dodati pritisak na administraciju predsjednika Donald Trump da odgovori.

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila kako je provela još jedan uspješan test ICBM-a koji je dokazao svoju sposobnost da udari na američko kopno.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao je ponoćno puštanje rakete u petak navečer i nazvao ga “strogim upozorenjem” Sjedinjenim Američkim Državama da nisu sigurne od uništavanja ako bi pokušale napasti, priopćila je državna novinska agencija KCNA.

Međutim dvojica američkih obavještajnih dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti, izjavili su u ponedjeljak da Kim želi razviti nuklearnu sposobnu ICBM-a kako bi spriječio bilo kakav napad na svoju zemlju i stekao međunarodni legitimitet, a ne zbog napada na Sjedinjene Države ili njezine saveznike za koji zna da bi bio suicidalan.

Pentagon je odbio komentirati američku procjenu raketnog napada, iako je priznao da je najnoviji test predstavio najduži probni let bilo koje sjeverno-korejske rakete.H

G.S.