Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Američki Vrhovni sud odbacio jedno od dva osporavanja zabrane ulaska

Američki Vrhovni sud u utorak je odbacio presudu prizivnog suda koji je ukinuo raniju privremenu zabranu ulaska predsjednika Donalda Trumpa koja je pogađala nekoliko većinski muslimanskih zemalja i koja je je sada istekla.

U naredbi na jednoj stranici sud je postupio u jednom od dva slučaja koja su trebala doći pred devet vrhovnih sudaca zbog Trumpove zabrane ulaska, slučaj iz Marylanda koji je podnijela Američka udruga za građanske slobode tužeći kako bi zaustavila zabranu sadržanu u izvršnoj naredbi iz ožujka.

Za sada sud nije odlučio o drugom prigovoru koji je podnijela savezna država Havaji, za koji se suglasio da će ga saslušati. Taj slučaj sadrži i osporavanje odvojene 120-dnevne zabrane ulaska izbjeglica, koja još nije istekla.

Taj slučaj još uvijek može biti odbačen kada zabrana za izbjeglice istekne 24. listopada, što znači da je malo vjerojatno da će sud donijeti konačnu presudu o tome je li zabrana zakonita.

Sudci su bili jednoglasni u odluci da neće presuđivati u slučaju Marylanda. U sudskoj odluci sudci su poslali slučaj natrag na prizivni sud s uputom da ga odbaci.

Sudci su trebali saslušati argumentaciju u ovom slučaju u utorak, ali su ga uklonili iz svojega kalendara nakon što je Trumpova 90-dnevna zabrana istekla 24. rujna i zamijenjena je preinačenom zabranom.

Istekla zabrana je ciljala na ljude iz Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Sudana. Nova vremenski neograničena zabrana koja bi trebala stupiti na snagu 18. listopada uklonila je Sudan s popisa ali je zabranila ulazak u Sjedinjene Države ljudima iz Čada i Sjeverne Koreje te određenim vladinim dužnosnicima iz Venezuele.

Trumpova administracija pozvala je sud da odbaci oba slučaja dok su protivnici zatražili od sudaca da donesu presudu o samom pitanju.

Vrhovni sud je u lipnju prihvatio da će se pozabaviti s oba slučaja i dopustio da zabrana ulaska, koju su blokirali niži sudovi, stupi na snagu uz određene izmjene.

Među pitanjima koja se postavljaju je da li zabrana ulaska diskriminira muslimane što bi bilo kršenje ustavne zabrane da vlada bude naklonjena ili nenaklonjena nekoj religiji.

Nova zabrana, Trumpova treća uključujući i onu izdanu u siječnju koju su blokirali niži sudovi, mogla bi pogoditi desetke tisuća potencijalnih imigranata i posjetitelja Sjedinjenih Država. Protivnici je već osporavaju na sudu.

Trump je kao predsjednički kandidat obećao “potpunu i cjelovitu obustavu ulaska muslimana u Sjedinjene Države”. H

T.H.

Najnovije

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...

Livnjaci: Pitate zašto smo otjerali Rimca? Pa, pogledajte šta mu je otac uradio…

Foto:Raport.ba   Nedavno su se stanovnici Livna pobunili protiv turističkog projekta poduzetnika Mate Rimca i investitora Marina Mumoze tvrdeći da će projekt koji su planirali u...

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...