Amerikanci prozvali čelnika HDZ-a BiH : Dragana Čovića nazvali licemjerom

foto-twitter

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o tom da su se Bošnjaci prebrojali koje su svi protumačili kao ratnohuškačke, iz veleposlanstva SAD-a sada su izravno prozvali i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

“Licemjerno od Čovića”

“Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom’ BiH”, poruka je veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima.

Stav Sjedinjenih Država o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH je dobro poznat i ostaje nepromijenjen, navodi Veleposlanstvo SAD  u Sarajevu.

-Odbacujemo nove zemljopisne podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu predanost BiH kao jednoj zemlji s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima, navode iz Američka Ambasade u Sarajevu…

-Visoki predstavnik Schmidt dao je stranama šest tjedana da se uključe u dijalog o rješavanju hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Vrijeme stranaka bilo bi najbolje potrošiti radeći upravo to, umjesto da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškačke optužbe, navode Amerikanci…

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH. Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

 

T.H.