Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Anketa za 1. izbornu jedinicu: Veliki skok Domovinskog pokreta, Mostovi glasovi odlaze u vjetar, pomažu SDP-u i HDZ-u

Foto:Domovinski pokret

 

Prema anketi koju je provela Digital 2X1 agencija za ispitivanje javnog mijenja u prvoj izbornoj jedinici SDP s koalicijskim partnerima drži prvo mjesto.

Anketa je obuhvatila 1010 ispitanika, provedena je od 25. do 29. ožujka. Prva izborna jedinica obuhvaća središnji dio Grada Zagreba (gradske četvrti: Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje) i južni dio Zagrebačke županije (Velika Gorica, Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica).

SDP s političkim partnerima ima potporu od 29,2 posto birača, HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem uživa potporu 27,4 posto birača, Možemo može prema anketi računati na 12,2 posto glasova, Domovinski pokret na 11,3 posto birača, a Most na 4,6 posto birača. Neodlučnih birača je oko devet posto, prenosi Hrvatska danas.

Prema navedenom istraživanju SDP-ova koalicija osvaja pet saborskih mandata, HDZ također pet, a na po dva mandata mogu računati Možemo i Domovinski pokret. Most i Hrvatski suverenisti uživaju potporu 4,6 posto birača, ali ne prelaze izborni prag. Ostale stranke daleko su od prelaska izbornog praga. Samo četiri, dakle, stranke mogu računati na ulazak u Sabor u prvoj izbornoj jedinici.

Najveći skok imaju SDP i Domovinski pokret

Između dvije vodeće stranke mala je razlika u prvoj izbornoj jedinici. SDP velik skok može zahvaliti potpori koju je lijevom bloku dao Zoran Milanović koji se i dalje nameće kao mandatar za sastavljanje Vlade nakon izbora.

HDZ je u ovoj izbornoj jedinici istaknuo Andreja Plenkovića što svjedoči u prilog tome da se ovdje stavljaju jake karte na stol. Potpora platformi Možemo je u padu što se može objasniti vraćanjem birača ljevice SDP-u nakon Milanovićeva političkog manevra.

Uz SDP Domovinski pokret najveće je iznenađenje u prvoj izbornoj jedinici. Anketa je rađena nakon što je najavljena koalicija Domovinskog pokreta i stranke Pravo i pravda Mislava Kolakušića koji će biti nositelj upravo u ovoj izbornoj jedinici. Domovinski pokret potpisao je sporazum s još nekoliko stranaka i neovisnih pojedinaca.

Kolakušić bi mogao privući neodlučne?

Time se može objasniti nagli rast potpore ovoj političkoj opciji. Bit će zanimljivo za pratiti hoće li Mislav Kolakušić u idućem razdoblju kao kandidat protestne baze uspjeti privući i određeni broj neodlučnih birača kojih je još uvijek devet posto kao i to hoće li se neka druga politička opcija približiti izbornom pragu.

U ovome anketnom istraživanju mogućnost statističke pogreške je tri posto, a ankete pokazuju trenutačne trendove. Zanimljivo je i to da je porastao broj birača koji namjeravaju izaći na izbore i sada iznosi oko 65 posto.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...