Ankica Tuđman. Bila je svjedokom hrvatske povijesti

Gospođa Ankica Tuđman (r. 24. srpnja  1926. u Zagrebu) slavi rođendan!...Pa, kako bilo da bilo, sretan Vam rođendan gospođo Tuđman!...

Gospođa Ankica Tuđman (r. 24. srpnja  1926. u Zagrebu) slavi rođendan!…

Uvijek se lijepo prisjetiti na nekadašnju „prvu damu“, ženu koja je u teškim i lijepim trenucima uvijek bila „lijeva i desna ruka“ prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika Domovinskoga rata – dr. Franje Tuđmana.

Svom suprugu (2006.) posvetila je i knjigu „Moj život s Francekom“, u kojoj je iskreno i iznimno zanimljivo opisali brojne obiteljske i političke dogodovštine, a poglavito godine kad je dr. Tuđman završio i na robiji (1972. i 1982.), a njegova obitelj „na ulici“.

A  kakav je bio „otac Domovine“ ona je baš u tim svojim memoarima objasnila ovako:

  • Najveći je problem u našem braku Hrvatska, koja se čvrsto utaborila između nas. Otkad te znam, Hrvatska ti je bila ispred i iznad svega. Kad bi se mogle zbrajati kruške i jabuke, rekla bih da ti je bila ispred svih nas, pa čak i ispred unuka koje jako voliš…“- istaknula Ankica Tuđman.

Pamtit ćemo je i kao ženu koja je još u vrijeme srpske i ine agresije pomagala nezbrinutu djecu, koja je i osnovala i bila predsjednica Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske, kad je govorila da se i „jednom kunom može pomoći“.

Milan Ivkošić uz ostalo je napisao da je to žena koja je i stvarala povijest i koja je iz neposredne, prisne blizine bila njezinim  svjedokom oko šezdeset godina.

U našim razgovorima uvijek se znala osvrnuti na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana, koji nikada nije imao svrhu, koji je zapravo bio i ostao „ruglo na kraju grada“, tako da ga nikada nije ni posjetila. U nekoliko navrata tražila je od Milana Bandića, gradonačelnika glavnog grada, da je primi, ali unatoč obećanjima nikada to nije učinio. Naime, željela mu je predložiti da spomenik dr. Tuđmanu postavi na Rooseveltov trg, a da ime Trga dr. Franje Tuđmana dodjeli nekom drugom.

Medni je poglavito bilo drago da je podržavala moje braniteljske akcije, poput dugogodišnjih Karavana „Da se ne zaboravi-2500 kilometara diljem Hrvatske“, koje smo često posvećivali prvom predsjedniku.

Često smo i zajedno odlazili na grob dr. Tuđmana (na slici).

Pa, kako bilo da bilo, sretan Vam rođendan gospođo Tuđman!

Autor / Mladen Pavković