ANTE ČOLAK: “Najveća je laž da nije bilo lustracije. Bilo je, oni su lustrirali nas”

U priloženom videu možete pogledati što je povodom godišnjice oslobođenja Livna rekao sudionik akcije, Ante Čolak. Čolak je 1991, u vrijeme kada je Tuđmanovoj Hrvatskoj isporučen ultimatum bivše JNA da preda Martina Špegelja, bio student u Zagrebu. Odmah se uključio u Zbor narodne garde i u njenim redovima boravio uglavnom na ratištima Zapadne Slavonije. Početkom 1992, pak, vraća se u BiH, u Livno, gdje se uključuje u pripreme za odbranu zajedno sa pokojnim Stankom Vrgočem, koji će biti zapovjednik Livanjske brigade, i Matkom Šeremetom, jednim od stubova livanjske Teritorijalne odbrane. Podučavao je Livnjake rukovanju minobacačima, RPG-ovima i osama – klasična pješadijska obuka – te odmah po formiranju prvih postrojbi dobio i svoj ratni raspored: Korićina, prijevoj između Livna i Glamoča, poslije Kupresa najvažniji prijelaz prema Hercegovini i Dalmaciji. To je bio Sektor tri livanjske odbrane kojim je Čolak zapovijedao – nakon pada Kupresa 350 bojovnika Prve bojne livanjske bigade…

Bobetko je u svojoj knjizi „Sve moje bitke” spomenuo obranu Livna, rekavši kako su sve mjere došle u zadnji čas, i kako nije organizirano sve što je trebalo biti. On je odredio genaral bojnika Antu Rosu za zapovjednika.

23. 9. 1991. osnovana je Livanjska brigada, odmah nakon gardijskih brigada u RH. HVO je osnovan znatno kasnije. „Da smo čekali bilo koga, bili bismo na putu za Bari”, rekao je Čolak. Tada su još u Sarajevu prosvjednici nosili Titove slike. Livnjaci su očekivali napad, za razliku od mnogih drugih, i to im je prije 31. godinu, u travnju 1992., pomoglo da se obrane od napada Banjalučkog i Kninskog korpusa JNA.

Govoeći o strateškim i političkim propustima, rekao je: “Najveća je politička laž u politici Hrvata da nije bilo lustracije. Na žalost, lustracija je već izvršena, samo što su oni lustrirali nas”.

Zašto Hrvatska vlada nikad nije odlikovala Livanjske postrojbe bez obzira što su držale srednju Bosnu i vratile crtu, pitao je Čolak. Livnjaci su 30 točaka optužnice srušili na sudovima BiH, kaže Čolak, ali neki tvrde i dalje da je RH izvršila agresiju. To je jedino istina u smislu da je Kninski korpus JNA iz Hrvatske došao u BiH.