Ante Nazor: Srpska politika nikad se neće pomiriti s rezultatima Oluje, ali zapravo je odgovorna za ono što se događalo ’90-ih godina u RH i BiH.

Kakvu budućnosti ima država koja počinje bacati simbole i spomen ploče posvećene ljudima koji su ju branili i oslobodili, a štiti spomenike onima koji su je napadali i ugrožavali?...

Povjesničar Ante Nazor komentirao je treba li zastupnik SDSS-a i koalicijski partner u Vladi biti na obilježavanju 25. godišnjice akcije Oluja. Govorio je i o tretmanu Oluje u politici, ali i u školama…

Povjesničar dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za Dnevnik Nove TV rekao je kako su činjenice bitnije od toga kako politika tretira Oluju i od toga što misle političari. S Nazorom je o ovoj temi razgovarala reporterka Sanja Jurišić.

“Činjenice su da je Oluja oslobodilačka akcija kojom je završen Domovinski rat u Hrvatskoj i u kojem su stvoreni uvjeti za poraz velikosrpske politike u BiH. Naravno da srpska politika nikad neće pomiriti s rezultatima Oluje, ali zapravo je odgovorna za ono što se događalo ’90-ih godina u RH i BiH. Rezultat takve politike je i vojna opcija, odnosno bez vojne opcije nije se, nažalost, moglo reintegrirati okupirana područja RH“, kaže Nazor i dodaje da od hrvatske politike i političara očekuje da će o Oluji misliti ono što ona jest.

“Čista, legalna operacija hrvatskih snaga”, kaže Nazor.

Što je revizionizam i kako se upotrebljava u političkim manipulacijama?
► Je li na djelu revizionizam Domovinskog rata?

► U svjetlu saznanja novih informacija i dokumenata, je li nužno provesti reviziju povijesti Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj?
► U Okučanima 25. obljetnica operacije Bljesak, a predsjednik države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović, pobjegao sa svečanosti jer su Zoran Maras, ratni pripadnik jedinice specijalne policije i Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada, imali majicu s ratnim obilježjem HOS-a. Taj događaj “zasjenio” je obilježavanje operacije Bljesak. Je li to bilo namjerno ili slučajno?ž

► Do sada je bio prisutan na svim manifestacijama na kojima je bilo izloženo obilježje HOS-a, na svim mjestima gdje su pripadnici HOS-a branili i oslobađali Hrvatsku. Je li HOS bio prisutan u akciji Bljesak?
► Može li se proslava operacije Bljeska promatrati izolirano, bez zasluga HOS-a u prethodnim godinama, zbog čega je ta akcija bila moguća?

► Kako to da je sad odjednom HOS-ovo znamenje postalo problem, a prisutno je bilo u vukovarskoj koloni, u Škabrnji, na Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje, pa i na mimohodu 2015. godine u Zagrebu za vrijeme predsjedanja vladom Zorana Milanovića?
► Kakav je bio stav predsjednika Tuđmana o HOS-u?

Koliko je pozdrav ZDS bio prisutan i u brigadama HV-a, u Ministarstvu obrane, ili zakletva 4. gardijske brigade na Poljudu 1992. godine, kada je Thompson pet puta izlazio na bis i kada su Čavoglave s ZDS pozdravom pozdravljalo 35 tisuća ljudi?
► Treba li se Hrvatska sramiti znakovlja pod kojim su ginuli Hrvati koji su branili Hrvatsku, kako se čuje od strane Milanovićevih pobornika?
► Ima li budućnosti država koja se odriče svojih ratnika?

► Nije li HOS jedna od niza različitih postrojbi koje su branile Hrvatsku u Domovinskom ratu?
► Nedavno je u Borovu selu obilježena godišnjica stradanja 12 redarstvenika, a nedaleko mjesta komemoracije se nalazi spomenik Vukašinu Šoškočaninu. Koja je poveznica Šoškočanina i te operacije u Borovo selu?

► Koliko ima spomenika neprijateljskim vojnicima u Hrvatskoj?
► Ima li sličnih primjera u drugim državama?
► Je li to nastavak političke tradicije? Primjerice, na jednaki se način slavi pokolj u Srbu?

► Što se dogodilo u Srbu 1941. godine i može li se i na to gledati kao na podizanje spomenika neprijateljskim vojnicima?
► Kakvu budućnosti ima država koja počinje bacati simbole i spomen ploče posvećene ljudima koji su ju branili i oslobodili, a štiti spomenike onima koji su je napadali i ugrožavali?

Večernji je objavio tekst o revizionizmu, svojevrsna anketa povjesničara Tvrtka Jakovine, Hrvoja Klasnića, Ive Banca, Branimia Jankovića, Nikice Barića, Mladea Ančića i Davora Marijana. Svi se slažu da je revizionizam u povijesti nužna metoda istraživanja, ali s ogradom jednog dijela njih koji uz revizionizam vide relativizaciju i promjenu kvalifikacija povijesnih zbivanja. Kakva je to revizija koja u svjetlu novih saznanja za sobom ne donosi promjenu kvalifikacije, ocjene tog povijesnog događaja?

T.H.