ANTE TOMIĆ pokrenuo “bratimljenje” Splita i Novog Sada: “Ti gradovi imaju puno sličnosti, oba imaju pozivni broj 021…”

Građanska inicijativa “Drugi grad” pokrenula jue bratimljenje Splita s Novim Sadom, središtem Vojvodine.

Pokretači građanske inicijative za bratimljenjem Splita i Novog Sada istaknuli su da su oba grada druga po veličini u svojim državama, oba su glavna grada najveće pokrajine, odnosno županije, oba su s pozivnim brojem 021, oba s poštanskim brojem 21.000.

Robert Čoban, predsjednik Color Press Grupe iz Novog Sada i jedan od inicijatora građanske inicijative sa srpske strane malo ju je detaljnije objasnio.

– Građanska inicijativa “Drugi grad” ima cilj razvijanje kulturne i ekonomske razmjene Splita i Novog Sada, učvršćivanje prijateljskih veza njihovih stanovnika i stvaranje novih prijateljstava. U sklopu projekta “Drugi grad” organizirat će se susreti dva puta godišnje, jednom u Splitu i jednom u Novom Sadu: kulturne manifestacije, konferencije, koncerti, gostovanja predstava, sportska natjecanja. Očekujemo da se inicijativi priključi veliki broj javnih ličnosti, ali i ostalih građana iz oba grada! Među prvima koji su to potvrdili jesu Ante Tomić, pisac iz Splita i Aleksandar Samardžija, vlasnik čuvenog salaša iz Novog Sada – rekao je Čoban.

Svi koji se žele priključiti inicijativi mogu se javiti na e-mail adresu: drugigrad021@gmail.com, piše Drugi grad.

Kao dodatni argument za bratimljenje dodaju i “obostranu ljubav za najpoznatijeg Novosađanina Đorđa Balaševića”, kao i to da su nogometni klubovi iz obaju gradova “više puta” bili nogometni prvaci Jugoslavije (koja više ne postoji, što im je vjerojatno promaklo).

U sklopu projekta Drugi grad organizirat će se susreti dva puta godišnje, jednom u Splitu i jednom u Novom Sadu, održavat će se kulturne manifestacije, konferencije, koncerti, gostovanja predstava, sportska natjecanja… Inicijatori bratimljenja poručuju da ne očekuju da se njihovoj ljudskoj, građanskoj priči, koja je potekla iz čistog srca, pridruže političari. Za Novosti ističu da je njihova inicijativa spontana, onako kako to mogu samo ljudi širokog srca, daleko od svake politike i od bilo kakvih procedura, poručuju iz inicijative.

– To nije inicijativa kojom bi građani prisilili lokalne vlasti da se bratime, to je inicijativa za nas ljude širokih pogleda, da se naša djeca, nove generacije upoznaju, sprijatelje i grade svoje ljepše, toplije i mirnije priče. Ne treba nam politika da bismo pobratimili građane naša dva grada. Političari se nikada neće pobratimiti, ali to ne zabranjuje nama ljudima da to učinimo – ističe Samardžija.

No tko stoji iza te inicijative s hrvatske strane? Kolumnist i književnik Ante Tomić, koji kaže da je inzistiranje na neprijateljstvu i netrpeljivosti nakon 30 godina “bolest koju moramo prevladati”.

– Hajmo zajedno okrenuti taj naš pozivni broj 021 ka ljudskosti i ljepšoj budućnosti. Inicijativom za bratimljenjem Novog Sada i Splita napravili smo važnu ljudsku i političku gestu. I da, da napravimo sve što živcira fašiste. To je jedna topla, humana priča. Govorim to kao pojedinac i obraćam se razumnim, susretljivim pojedincima – kaže Tomić i dodaje da su se i među drugim narodima događali još strašniji zločini pa su njihova društva našla način da se okrenu budućnosti.

– Ne može se živjeti zakopan u ratnim traumama. Četiri klinca iz Liverpoola mogla su 1960-ih svirati npr. u Hamburgu. Kada su mogli Beatlesi, možemo i mi – poručuje Tomić.

Uključuje li bratimljenje i Novosadski korpus koji je razarao Vukovar, te ispriku “Novosadista” za agresiju na Hrvatsku, ili ćemo se “bratimiti” po sistemu “ko nas bre zavadi” nije rekao. A nije ni spomenuo da hrvatski umjetnici danas ne mogu u Beograd, jer nije denacificiran kao Hamburg nakon 1945. Kad Thompson bude mogao svirati u Beogradu, ili Novom Sadu, onda će stajati i paralela s Beatlesima.