Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Anto Đapić: Pismo prijateljima s desnice

Posljednjih dana od kada su jasno najavljeni novi izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora, mnogi me poznanici i prijatelji kontaktiraju i interesiraju se kako ću reagirati na ovim izborima.

 

Budući da se predizborna kampanja rasplamsala, odlučio sam jasno iznijeti svoje viđenje situacije, važnosti ovih izbora i naravno, uz argumentiranu analizu, reći i preporučiti za koga i zašto glasovati!

Naime, na temelju svog dugogodišnjeg političkog iskustva, svjedoka i sudionika iz vremena obnove hrvatske države, njene obrane i razvoja demokratskog parlamentarizma i to kao jedan od predvodnika desne nacionalne opcije, smatram svojom obvezom upravo iz te perspektive zauzeti jasan stav za ove izbore, bez obzira na reakcije koje mogu očekivati!

Dakle, ovi izbori su uistinu jedinstveni jer u posljednjih dvadesetak godina nije se još dogodilo kako bi jedan političar bio toliko napadan kao što je to aktualni predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković! Brutalni napadi jugonostalgičarske, crveno buržujske ljevice i ništa manje agresivni napadi s tzv. “desne parlamentarne scene”, uz apsolutnu medijsku potporu i kreaciju medija koji djeluju u Hrvatskoj, a naravno ne podnose Hrvatsku, pokazuju na jedinstven način fenomen koji govori koliko jedan čovjek može činiti razliku u politici!

Kada netko kao Andrej Plenković 8 godina vodi HDZ, pobjeđuje i vodi hrvatsku Vladu, onda ga ta činjenica definira kao metu jer je postalo jasno svim protivnicima i neprijateljima kako je on prvi šef HDZ-a nakon Tuđmana koji legitimno nosi njegove političke cipele i u njima suvereno gazi!

U ovoj analizi ne bih se previše osvrtao na “moćnu gomilicu” s Markovog trga jer bi svakom nacionalno osviještenom Hrvatu trebalo biti jasno kako ta jugo-ljevica sa “stisnutom pesnicom na krvavoj boji” predstavlja ono što smo rušili i koje je pokojni predsjednik Tuđman svrstao u onih 20ak posto koji nikad neće voljeti hrvatsku državu i na nju ne treba trošiti previše riječi u ovom trenutku, ali ono o čemu želim progovoriti i to kao dugogodišnji lider pravaša i kao ratni načelnik HOS-a jest ponašanje tzv. desnice iz Hrvatskog sabora!

Borba za politički prostor, ideje, programe, medijsku vidljivost apsolutno je legitimna! Ta borba složenija je ako se borite za isto ili slično biračko tijelo, a upravo je to ovdje školski primjer! Političke stranke koje sebi tepaju kako su desne i čuvari nacionalnih interesa (ma što to značilo) ne uspijevaju iznaći balans, ravnotežu kako osigurati opstanak na političkoj sceni, biti dio vlasti, i još k tome biti autentični i vjerodostojni, a još što je i najteže biti različiti od naoko suprotne opcije (ljevice) jer inače nemaju smisla postojati! Naša “ desnica” u tome nije uspjela!

U traženju prostora nije im preostalo ništa drugo nego da se priključe kampanji ljevice o korumpiranosti Plenkovićeve vlasti i kao dodatak svojoj “autentičnosti” jurišati na Plenkovića kako je obični briselski ćato, kako je udbaški proizvod, kako gradi nekakvu hrvatsko-srpsku koaliciju, kako ne drži do vrijednosti Domovinskog rata, kako njegova vlada progoni dragovoljce HOS-a itd…

Naravno, kada vam kao politička konkurencija stoji čovjek koji je na čelu Vlade u osam godina upravljanja državom, usprkos opstrukciji predsjednika države Zorana Milanovića, osigurao sigurnost, stabilnost, izgradnju Pelješkog mosta, spasio gospodarstvo u doba korone s isplatama plaća za 800 tisuća radnika i 120 tisuća poduzeća, osigurao rekordno povećanje plaća, radikalno smanjio nezaposlenost, nabavio najmodernije vojne zrakoplove u svijetu, uveo Hrvatsku u Schengenski prostor i pozicionirao državu na takav međunarodni status o kakvom je predsjednik Tuđman snivao, onda je jasno kako liliputancima s “desnice” ne preostaje ništa drugo, nego kampanjom uvreda relativizirati činjenice!

Ne, dragi prijatelji s desnice, Andrej Plenković nije briselski ćato, nego jedan od istinskih lidera Europske unije koji je upravo zahvaljujući svom ugledu u EU mogao svojoj državi osigurati 8 godina uspona i otvaranje perspektiva! Sramotne su objede kako Andrej Plenković nema senzibilitet za Domovinski rat, njegove vrijednosti, a pogotovo, na što sam posebno osjetljiv, kako njegova Vlada ne poštuje HOS!

Argumenti govore sasvim drugačije!

Hrvatska u posljednjih dvadesetak godina nikada nije imala čvršći gard u odnosu na Srbiju! Andrej Plenković nije dopustio Aleksandru Vučiću manipulaciju Jasenovcem ne dopustivši mu širenje laži i mitova, barem u Hrvatskoj!

Treba li spominjati njegov obračun sa Šešeljevim sinom 2018.g. kada je u kratkom briljantnom govoru pred cijelom Europom razobličio srpsku politiku i njihovu odgovornost za ratove u Hrvatskoj i BiH! Mogu li vas podsjetiti kako je 2021. u Brezovici na Dan antifašizma neviđenom političkom hrabrošću u srcu antifinog okupljanja osudio partizanske i komunističke zločine na Bleiburgu i Križnom putu, kao i progon blaženog Alojzija Stepinca? To njegovo obraćanje ima stostruko veću težinu, nego da je to izgovorio na Blajburškom polju! Sjećate li se toga?

Pokušavate mu sa Zoranom Milanovićem imputirati “udbašluk”, a zaboravljate kako je upravo na sučeljavanju s Milanovićem tvrdo bio na stajalištu kako su Perković i Mustač trebali biti izručeni Njemačkoj, dok je vaš prijatelj i saveznik Milanović pokušao “lex Perkovićem” spriječiti izručenje! Sjećate li se toga?? Za kraj sam ostavio HOS! Pokušali ste, iako za to nemate legitimitet, staviti se u ulogu zaštitnika, tobože ugroženog HOS-a i njegovih tradicija! Probali ste manipulirati HOS-om koji nikad nije imao bolji status kod nijedne hrvatske Vlade!

Podsjećam javnost, nacionalnu, jer vas ne vrijedi podsjećati na fakte, kako je vaš zaštitnik i lider Zoran Milanović 2021. na proslavi Bljeska u Okučanima tijekom izvođenja nacionalne himne napustio protokol zbog pojave nekoliko osoba u majicama s HOS-ovim ratnim znakovljem!

Vama omraženi Plenković, tada je čvrsto stao uz HOS, naglašavajući kao je HOS hrvatska ratna postrojba i dok je on predsjednik Vlade imat će isti status kao i sve druge ratne postrojbe, a da mu je nezamislivo da bi netko bacao ploče s imenima poginulih hrvatskih branitelja u smeće, kao što bi činio vaš Zoka! Što kažete na to?

I za kraj, vaš adut oko koalicije s manjinama je već tragikomičan! Suradnja s manjinama je Tuđmanovo naslijeđe! Bilo kakve promjene o parlamentarnom položaju manjina, pa i srpske, uvjetovane su promjenom Ustava, a za to je potreban 101 zastupnik! Ali čak i u ovoj konstelaciji snaga, manjinci i Srbi glasovali su za Turudića za čelnika DORH-a, a vi s jugo-ljevicom!

Mogao bih još puno argumentirati, ali za ovaj put više nego dovoljno! Zbog svega navedenog, angažirano i s uvjerenjem, na ovim izborima podupirem Andreja Plenkovića, prenosi Maxportal Đapićevo pismo.

Braniteljski portal dodaje kako neki portali već pišu da će Đapić u predizbornu koaliciju s HDZ-om u Slavoniji. Uostalom, Đapić je iz HDZ-a i došao u HSP.

 

Najnovije

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...