Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Anušić o budućnosti NATO-a i vojnom roku u Hrvatskoj: “Spremni smo, modeli su na stolu. Ovo nije tema za politička prepucavanja”

Foto:Nova TV/Arhiva

 

MORH i Glavni stožer su pripremili modele vojnog roka i oni će uskoro biti predstavljeni i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike te vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH Zoranu Milanoviću, kazao je ministar obrane Ivan Anušić  za Novu TV.

Hrvatska delegacija na samitu NATO-a u Washingtonu i na popratnim događajima je brojna i svuda prisutna, a uz predsjednika Republike Zorana Milanovića koji na samitu nastupa s pozicije šefa države možda i najintenzivniji raspored ima ministar obrane Ivan Anušić..

“Hrvatska će već iduće godine početi izdvajati dva posto BDP-a za NATO”

“Hrvatska je blizu dva posto i u ovom trenutku izdvajanje Hrvatske za obranu od ukupnog BDP-a je 1,9 posto. Cilj je dva posto. Cilj koji smo zadali sami sebi 2030. godine je dostići taj iznos. On je u proteklih nekoliko mjeseci smanjen na 2027. godinu, ali mislim da ćemo mi čak već iduće godine imati dva posto”, istaknuo je Anušić, koji je govorio i o modernizaciji i ulaganjima u Hrvatsku vojsku.

“Izravna ulaganja u modernizaciju, naoružanje, a i od onoga što ulažemo, mora biti od tih dva posto minimalno 20 posto u modernizaciju Oružanih snaga. U ovom trenutku imamo 24 posto od ukupnog iznosa za modernizaciju, a investicije su sve ono što se tiče Oružanih snaga – od naoružanja, opreme do infrastrukture koja je potrebna da bi hrvatske Oružane snage bile snažne, jake, efikasne i operativne”, kazao je Anušić.

Dodao je da se nabavka i plan za budućnost koju predviđaju odnose ne samo na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nego i Hrvatsku ratnu mornaricu i Kopnenu vojsku. No, nije želio govoriti o konkretnim detaljima u ovom trenutku, već je samo opetovao: “Poprilično sam siguran da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske tu brojku stići već iduće godine.”

Kazao je i da je stalno u komunikaciji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu. “Oni Hrvatsku gledaju kao saveznika koji je stabilan, korektan i s kojim razmišljaju na duge staze. Isto tako mi promatramo njih i nastavljamo realizirati daljnje zajedničke projekte”, rekao je i dodao da će koji su to kad za njih dođe vrijeme o tome obavijestiti javnost.

Što se tiče moguće promjene s obzirom na ishod izbora koji će biti održani u SAD-u, naglasio je: “NATO je nikad odlučniji, nikad sigurniji i nikad jasnije poruke su izrečene dan ranije, nikad snažnije smjernice i one će se ispoštovati. Bit će još snažniji, ojačavamo zajedno vojnu industriju, pomoć Ukrajini i na kraju krajeva jačamo našu koheziju jer osjećamo i znamo da NATO nakon dugo dugo godina ima nevjerojatno snažnu ulogu upravo u obrani Zapada i zapadnih vrijednosti, u ovom slučaju Europe i članica Saveza.”

“Modeli će uskoro biti predstavljeni i premijeru i predsjedniku Republike”

Kad je riječ o vojnom roku u Hrvatskoj koji se vraća od 1. siječnja iduće godine, Anušić je podsjetio da Hrvatska nije ukinula, nego samo zamrznula vojni rok te istaknuo: “Mi smo spremni. MORH i Glavni stožer su pripremili modele, modeli su na stolu, modeli će uskoro biti predstavljeni i premijeru i predsjedniku Republike. Predsjednik Republike će s time biti upoznat, premijer će biti onaj koji će s Vladom to na kraju morati provoditi.”

Očekuje podršku predsjednika Republike te je naglasio: “Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednik države oko toga imali zajednički stav, suglasje jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine”, piše Dnevnik.hr.

Najnovije

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...

Za ubojstvo 12 pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni 15 godina zatvora, Hrvati ogorčeni

Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 15 godina zatvora te oslobodilo odgovornosti sedmoricu suboraca za likvidaciju 12...

Bandić: Lako je tebi, ti si u politici!

Foto:Screenshot   Danas smo naletjeli na jedan jako zanimljiv status koji je na svom facebook profilu objavio Tomislav Bandić, zastupnika HRS-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke pa...

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....