Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Anušić otkrio koliko će trajati vojni rok: ‘Bit će obvezan, ali ostavljamo mogućnost priziva savjesti’

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je neke nove informacije o izbornim listama HDZ-a, vojnome roku, vojnoj obuci i Rafaleima.

“Mi smo spremni za izbore”, rekao je Anušić za Dnevnik Nove TV i dodao kako mu je posve svejedno kada će biti izbori. Liste će, kaže, vrlo brzo biti finalizirane, a stranka je složila metodologiju.

Upitan o Rafaleima rekao je da bi trebali stići u zadnjoj trećini mjeseca travnja i to fizičkim preletom, kao i da će prvih šest rafala bit će na potpunom raspolaganju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

‘Nisam ja medijator’

Govora je bilo i o tehničkim problemima u Zrakoplovnome tehničkom centru. “ZTC prvenstveno je bitan zbog rješavanjna problema tijekom požarne sezone koja je pred nama, remont kanadera i drugih zrakoplova. Ono što smo kao ministarstvo učinili za ZTC je da smo podigli cijenu radnoga sata, vraćamo ga na popis strateških tvrtki za Republiku Hrvatsku i svi preduvjeti za potpisivanje kolektivnog ugovora, pravilnika o plaćama i ostaloga su na stolu. Neozbiljnost i nekomuniciranje između sindikata i uprave će ovoga tjedna biti riješena”, najavio je Anušić i dodao kako su plaće djelatnicima ZTC-a značajno podignute te da nema razloga da radnici odugovlače s potpisivanjem ugovora.

Novinar Hrvoje Krešić ga je pitao koja je njegova uloga u komunikaciji premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, na što mu je Anušić poručio da “on nije medijator”.

“Moja uloga i nadležnosti preklapaju se s ulogom i nadležnostima predsjednika države, dio te komunikacije je i premijer, a četvrti čovjek koji mora biti uključen u pitanja Ministarstva obrane je načelnik glavnog stožera”, objasnio je.

Naknada do 900 eura

Osim toga, potvrdio je kako još nisu definirane sve pojedinosti oko vojnog roka, kao i da se detalji još uvijek usuglašavaju.

“U ovome se trenutku dovršava prijedlog o provođenju obveznog vojnog roka. Mogu reći da će vojni rok trajati tri mjeseca, da će biti obavezan, da će ostaviti mogućnost priziva savjesti koji je ustavna kategorija, i da će se svakako popularizirati poziv u vojsku”, objasnio je ministar i dodao da će ročnici u ta tri mjeseca naučiti sve što treba sadržavati temeljna vojna izobrazba, sve što vojska i Oružane snage kao disciplina mogu naučiti osobu, prenosi Dnevno.hr.

Otkrio je Anušić i da je prošlog tjedna pokrenuto povećanje naknade za one koji odsluže vojni rok sa 750 na 900 eura. “Određene benefite imat će oni koji odsluže obvezni vojni rok u cijelosti”, rekao je te dodao da će se vojni rok moći i izbjeći opravdanim zdravstvenim problemima.

Posljednje pitanje odnosilo se na prognoziranje neuspjeha HDZ-u na predstojećim izborima te o osobnim ambicijama ministra Anušića.

“HDZ će na ovim izborima proći dobro. Hipotetski ne želim govoriti jer sam u potpunosti fokusiran na svoju 4. izbornu jedinicu i na uspjeh koji ću napraviti u svojoj izbornoj jedinici. Nemam ništa protiv da nastavimo Hrvatsku voditi s ovakvom istom “ekipom”, istim kadrom kako to i sada vodimo. Svi imaju moju potpunu podršku”, zaključio je.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....