Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Anušić u Münchenu: Trump je ”dobronamjerno” potaknuo Europu da jača obranu

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić rekao je u petak da je izjava Donalda Trumpa kako SAD ne bi trebao braniti članice NATO-a pod svaku cijenu bila ”dobronamjerna”, jer je potaknula Europu da se počne naoružavati i ozbiljno shvaćati prijetnju Rusije.

 

Trump, favorit za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima, rekao je prije tjedan dana da neće od mogućeg napada Rusije štititi saveznice koje za obranu izdvajaju manje od ciljanih dva posto BDP-a.

”Ja tu izjavu shvaćam dobronamjerno, jer smo trebali ranije početi podizati proračune za oružane snage”, izjavio je Anušić novinarima, prenosi Fenix magazin.

”Došla je kao upozorenje europskim čelnicima, koje je stiglo na vrijeme, da vrlo ozbiljno shvate opasnost s istoka”, rekao je Anušić koji sudjeluje na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Ocijenio je da Europa danas nema dovoljno kapaciteta, ustrajnosti i otpornosti koju Rusija pokazuje u agresiji na Ukrajinu.

Moramo biti dovoljno snažni, spremni, opremljeni, obučeni i naružani kako bi potencijalni napadač shvatio da se napad ne isplati, istaknuo je Anušić.

Govoreći o mogućem ponovnom uvođenju redovnog vojnog roka u Hrvatskoj, ministar je rekao da je prijedlog spreman za predsjednika i premijera koji trebaju donijeti političku odluku.

Nakon što je 2008. godine 90 posto mladića uložilo priziv savjesti i nije išlo u vojsku, Anušić je rekao da se to pravo neće dovoditi u pitanje, nego službu u vojsci treba popularizirati među mladićima i djevojkama.

”To je zadatak oružanih snaga, ministarstva obrane i politike: novi, prihvatljiv model prilagođen današnjim vremenima i okolnostima”, istaknuo je Anušić, dodavši da se zbog financijskih, prostornih i operativnih razloga vojni rok sigurno neće uvoditi ove godine.

Također je rekao da se premijer i predsjednik trebaju dogovoriti oko kandidata za novog načelnika glavnog stožera, nakon što za dva tjedna istekne mandat admiralu Robertu Hranju.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...