Arhitekti pozvali zastupnike: U Zakonu o obnovi Zagreba su nedovoljno kvalitetna rješenja, vi imate mogućnost na to utjecati na ovakav diskriminatoran pristup!

Ne vidimo niti jedan jedini razlog za ovakav diskriminatoran pristup, a koji može imati isključivo negativne posljedice na kvalitetu obnove", mišljenja su potpisnici pisma...

Šest institucija i udruženja arhitekata potpisnici su pisma kojeg su u utorak poslali zastupnicima Hrvatskog sabora uoči drugog čitanja Zakona o obnovi Zagreba koji je na dnevnom redu u Saboru u srijedu…

“Još od prvog nacrta navedenog zakona, arhitektonska je struka upozoravala na problem fokusiranja obnove isključivo na obnovu konstrukcije zgrada, uz zanemarivanje sustavnog i sveobuhvatnog pristupa obnovi”, upozoravaju arhitekti…

Navode kako su više puta upozoravali na nedovoljno kvalitetna rješenja pojedinih pitanja u prijedlogu zakona te da ona i dalje nisu ispravljena te traže od zastupnika da svojim angažmanom utječu na njihovo implementiranje u Zakon.

“Uveden je potpuno nepotreban paralelni sustav izrade Projekata za obnovu, umjesto uvriježenog glavnog i izvedbenog projekta i primjene redovnog zakonodavstva, čime se pod krinkom brzine ne osigurava kvaliteta projekata te time niti kvalitetno praćenje troškova gradnje, već u izvedbi obnove može prouzročiti dodatne troškove i nepredviđene radove, a u budućnosti nepotrebnu pravnu nesigurnost na neodređeni rok za radove na zgradama u najosjetljivijim dijelovima urbanih cjelina”, upozoravaju arhitekti.

“Za svako poboljšanje konstrukcije zgrada, nužno je izraditi i arhitektonski projekt, kako bi se sagledali i evidentirali svi potrebni radovi i troškovi koji će se nužno dogoditi prilikom tih radova, što ovim Zakonom nije predviđeno. Sukladno sadašnjim pozitivnim propisima na svim građevinama koje se rekonstruiraju i grade u RH arhitekti smiju biti glavni nadzorni inženjeri i izrađivači projekta uklanjanja zgrada, no ovim predloženim Zakonom to je onemogućeno. Ne vidimo niti jedan jedini razlog za ovakav diskriminatoran pristup, a koji može imati isključivo negativne posljedice na kvalitetu obnove”, mišljenja su potpisnici pisma.

Fond za obnovu mora biti neovisno tijelo, a Zakonom bi se trebalo omogućiti i izrada smjernica i pripremne dokumentacije za proces cjelovite urbane obnove, poručuje struka, a uz pismo su priložili i vlastiti prijedlog amandmana čiju potporu traže od zastupnika.

D.K.