Austrija uvela obavezno cijepljenje. Ovo su kazne za one koji odbiju…Policija će kontrolirati tko se nije cijepio

Zakon najavljen u studenom kako bi se pojačala procijepljenost, prihvaćen je velikom većinom od 137 glasova, a 33  je bilo protiv u parlamentu od 183 mjesta....

Na pitanje što ako se se s omikronom postigne prirodni imunitet i situacija na odjelima intenzivne njege ne bude kritična, hoće li se ukinuti zakon o obaveznom cjepivu, odgovor čelnika austrijske vlade bio je: 'NE'

Donji dom austrijskog parlamenta prihvatio je danas zakon o obveznom cijepljenju odraslih protiv covida-19 čime Austrija postaje prva članica Europske unije koja uvodi takvu mjeru u borbi protiv pandemije, unatoč žestokim prosvjedima…

Na pitanje što ako se se s omikronom postigne prirodni imunitet i situacija na odjelima intenzivne njege ne bude kritična, hoće li se ukinuti zakon o obaveznom cjepivu, odgovor čelnika austrijske vlade bio je: ‘NE’

Zakon najavljen u studenom kako bi se pojačala procijepljenost, prihvaćen je velikom većinom od 137 glasova, a 33  je bilo protiv u parlamentu od 183 mjesta.

Prije nego što stupi na snagu 4. veljače, mjeru obveznog cijepljenja mora potvrditi gornji dom parlamenta i potpisati austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

“Veliki korak”

Ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein govoreći u parlamentu nazvao je tu mjeru “velikim i trajnim korakom” u austrijskoj borbi protiv pandemije.

“Ovako možemo uspjeti izbjeći ciklus otvaranja i zatvaranja”, rekao je, napominjući da se ne radi samo o borbi protiv omikrona već i protiv svih budućih varijanti koje bi se mogle pojaviti.

“Cijepljenje je šansa našem društvu da postigne trajnu i stalnu slobodu, da nas virus ne ograničava”, rekao je konzervativni kancelar Karl Nehammer novinarima prije početka sjednice. Priznao je da to pitanje “izaziva snažnu i strastvenu raspravu”.

Osim Zelenih, koji su koalicijski partneri konzervativaca, zakon su podržale i socijaldemokrati i liberali. Protiv je bila samo krajnja desnica u ime očuvanja individualnih sloboda. Čelnik FPÖ, koji se oštro protivi cijepljenju, rekao je da ta mjera “otvara put totalitarizmu u Austriji”.

“Danas nemamo većinu u parlamentu, ali je imamo vani”, rekao je Herbert Kickl i obećao da će se suprotstaviti zakonu.

Kako će izgledati provođenje cijepljenja i kolike su kazne

Za početak, nadležni će pisati svakom kućanstvu kako bi ga obavijestili o novim pravilima.

Od sredine ožujka policija će tijekom rutinskih provjera početi provjeravati status cijepljenja ljudi; osobe koje ne mogu predočiti dokaz o cijepljenju bit će zamoljene da to učine u pisanom obliku, a ako to ne učine, bit će kažnjene novčanom kaznom od 600 do 3600 eura.

Obaveza cijepljenja bi trebala ostati na snazi ​​do kraja siječnja 2024. Stručno povjerenstvo će svaka tri mjeseca izvještavati vladu i sabor o napretku cijepljenja.

Vlada je prvobitno namjeravala da se obaveza odnosi na sve stanovnike od 14 i više godina, ali je to promijenila u 18 godina.

Veliki prosvjedi

Brojni Austrijanci svakog vikenda prosvjeduju protiv mjera obveznog cijeljenja.

U takvu napetom ozračju, vlada je u strahu od izgreda objavila ovaj tjedan da će uvesti “zaštitni prostor” oko zdravstvenih ustanova, mjesta za cijepljenje i testiranje.

I u četvrtak je manja skupina prosvjedovala na prilazu parlamentu. Vlada tvrdi da cilj nije nametnuti cijepljenje silom već natjerati na cijepljenje financijskim sankcijama.

Sve se događa u vrijeme kada Austrija bilježi rekordan broj zaraženih zbog širenja varijante omikrona. Više od 30.000 zaraženih u posljednja 24 sata bilo je potvrđeno u srijedu. Cijepljeno je 72 posto od 8.9 milijuna stanovnika.Ukoliko niste cijepljeni. možete biti najviše četiri puta novčano kažnjeni sa 600 eura u jednoj kalendarskoj godini. Nakon toga će uslijediti kazna od 3600 eura. Kaznu možete izbjeći ako donesete potvrdu o tome da ste cijepljeni u roku od 14 dana.

To je nadopuna Zakona o obveznom cijepljenju u Austriji koji stupa na snagu 1. veljače.

– Drago mi je da mogu stajati osobno ispred vas nakon preboljene omikron varijante. Imao sam dobar osjećaj jer nisam zarazio svoju djecu i ženu, koji su cijepljeni. Znam da ima jako puno ljudi koji imaju strah od injekcije. Ovdje nije riječ o diskriminaciji niti podjeli društva na cijepljene i necijepljene, već o pritisku koji radimo kako bi naše društvo moglo živjeti skupa. Svi smo odgovorni za vlastito zdravlje, a u isto vrijeme nismo individue koje žive same, već smo društvo, svi trebamo skupa živjeti. U tom slučaju je politika preuzela odgovornost za to – rekao je kancelar Karl Nehammer.

Istaknuo je kako je zakon o cjepivu napravljen tako da se može nadograđivati.

– Ovdje govorim o osvježavanju cjepiva koje ce građani sigurno morati uzimati jer to nadograđuje imunitet – rekao je kancelar.

Policija će kontrolirati tko se nije cijepio

Trenutna vladajuća koalicija OVP i Zelenih je u uvođenju ovog zakona pridobila i opozicijsku većinu Neos i SPO. Međutim, na čelu kritične mase koja se protivi zakonu te naglašava kako se njime narušavaju ljudske prava je FPO.

Ulazna faza je od 1. veljače, prva faza počinje 15. ožujka kada nastupa kontrola gdje će organi kontrolirati status cjepiva za sve oni koji imaju adresu u Austriji.

Oni koji nisu cijepljeni će biti kažnjavani. Druga faza je da će se poslati pismo svima koji nisu cijepljeni i ne nalaze se u registru. Treća faza je poziv na cjepivo, a oni koji se ne pojave na zadanom terminu, bit će kažnjeni.

Kontrole će vršiti policija i kazne iznose 600 eura.

Kažnjena osoba će biti opet kontrolirana za mjesec dana i ukoliko se u tom razdoblju ne cijepi, dobit će ponovno kaznu od 600 eura. I tako sve dok se ne cijepi. To znači da bi protivljenje cjepivu pojedinca moglo koštati 600 eura mjesečno.

Svi od 18 godina podliježu zakonu. Iznimka su trudnice, oni koji su preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci te svi oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga.

– Morali smo dovesti ovaj zakon kako bismo bili slobodni. Ne znamo koliko ce cjepivo vrijediti nakon omikron varijante. Za to još ne postoje studije i lagao bih vam kada bih rekao da je pandemija gotova sa cjepivima koje ste primili – rekao je ministra zdravlja Wolfgang Mückstein.

Svaka tri mjeseca ce Gecko komisija kontrolirati stanje u zemlji i pratiti je li potrebno osvježiti cjepivo.

– Kod četvrtog cjepiva, recimo, treba paziti da nije u bliskom razmaku s 3. cjepivom – istaknuo je ministra zdravlja Wolfgang Mückstein.

Na pitanje ukoliko se s omikronom postigne prirodni imunitet u Europi i situacija na odjelima intenzivne njege ne bude kritična, hoće li se ukinuti zakon o obaveznom cjepivu, odgovor čelnika austrijske vlade bio je:

– Ne.

Ovaj zakon je austrijska vlada nazvala ” ultimativnim ratio”.