Subota, 13. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Austrijska krajnja desnica i mađarski premijer Orban formiraju novi savez u EU

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju vodi Andrej Babiš formiraju novi savez u Europskom parlamentu, objavljeno je u nedjelju.

 

Taj bi potez mogao podijeliti nacionalističke snage u parlamentu, pod uvjetom da se pridruže još četiri stranke. Za službeno formiranje nove političke skupine potrebne su stranke iz najmanje četvrtine članica Europske unije.

Dok Fidesz nije dio većih grupacija otkako se 2021. razišao s Europskom pučkom strankom (EPP), FPO je dio političke skupine Identitet i demokracija zajedno sa strankom Nacionalno okupljanje Marine Le Pen u Francuskoj. ANO nije dio političke skupine. Danas je povijesni dan jer danas ulazimo u novu eru europske politike, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u obraćanju medijima kojem su prisustvovali Babiš i Orban koji su se okupili u bečkom hotelu.

Ovaj savez je zamišljen kao raketa koja će privući druge stranke na europskoj razini da udruže snage i

daju Europi bolju budućnost, rekao je Kickl o novom domoljubnom savezu.

Bivši češki premijer Babiš rekao je da će se nova skupina zvati Domoljubi za Europu.

Sva trojica navela su borbu protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihova glavna briga, kao i prijenos više ovlasti s Bruxellesa na države članice.

Na ovomjesečnim izborima za Europski parlament, nacionalističke stranke iskoristile su zabrinutost glasača zbog rastućih cijena, migracije i troškova zelene tranzicije, te dobivenim mandatima nastoje ostvariti veći utjecaj na politiku EU-a.

Dok prema austrijskim anketama uoči parlamentarnih izbora 29. rujna FPO ima jasnu prednost, Orban se u Mađarskoj suočava s rastućom prijetnjom od nove oporbene stranke Tisza, koja je ovog mjeseca rekla da će se pridružiti EPP-u u Europskom parlamentu.

Danas stvaramo političku grupaciju koja će, po mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća skupina europske desnice, rekao je Orban.

To će se dogoditi za nekoliko dana, a onda je nebo granica, rekao je.

Nisu odgovarali na pitanja, ali je FPO rekao da će uskoro biti održana konferencija za novinare u Bruxellesu ili Strasbourgu s drugim strankama koje će se pridružiti savezu, prenosi Kamenjar.com.

Najnovije

Svi smo mi klečavci – samo su neki 2 u 1 kmečavci i klečavci

General Željko Glasnović na svom facebook profilu prenio je objavu Anite Plazibat koju prenosimo u cijelosti: "Svi smo mi klečavci - samo su neki 2...

Program Rodnih studija vraćen na dodatno usklađivanje

Tema osnivanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu - dobila je svoj nastavak. Prema tumačenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih riječ je o novom studiju...

Thompson će 8. kolovoza održati prvi samostalni koncert nakon dvije godine

Foto:Facebook   Stigla je važna vijest za sve obožavatelje Marka Perkovića Thompsona. Nakon pune dvije godine održat će samostalni koncert na stadionu Gospin dolac u Imotskom....

Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob DP-a i ljevice

Foto:HRT/Screenshot   Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob između DP-a i ljevice oko pitanja roda. Jesu li ugrožena prava molitelja na trgovima ili pak oni...

Split nazvao vrtić po partizanki koju su ubili Nijemci, DP-ovci šokirani

Foto:Facebook   Grad  Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina,...