Avionom se zabili u brdo Sveti Ivan: Američki ministar i još 34 ljudi poginulo u teškoj nesreći

Zrakoplov s američkim ministrom udario je u brdo sv. Ivan nedaleko od Cavtata. Svi su putnici poginuli...

Foto-wikipedija

Uoči 25. godišnjice zrakoplovne nesreće u kojoj je 1996. godine poginuo ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i izaslanstvo na čijem je čelu bio u petak je održana virtualna komemoracija u počast poginulima…

Dubrovnik-Povodom 22. obljetnice pogiblje ministra trgovine SAD-a Ronalda Browna u Memorijalnoj kuci održana je komemoracija.

U virtualnoj komemoraciji govorili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, zamjenik načelnika Općine Konavla Ivo Radonić te otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a Victoria Taylor.

Dana 3. travnja 1996. godine pao je, 3 kilometra sjeverno od dubrovačkog aerodroma u Čilipima, zrakoplov koji je prevozio američkog ministra trgovine Rona Browna i još 34 osobe. Avion je udario u brdo sv. Ivan, na visini od otprilike 700 metara. Svi putnici u zrakoplovu poginuli su, uključujući glavnog urednika The New York Times ureda u Frankfurtu Nathaniela C. Nasha, te dvoje hrvatskih državljana…

Mjesto pada i pogibije svih putnika-Foto-arhiva -USAF

Zrakoplov je bio tipa Boeing 737, preuređen za vojne svrhe, iz zrakoplovne baze Ramstein u Njemačkoj. Za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini, niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu. Inače, od Billa Clintona postavljeni ministar Ron Brown bio je prvi Afroamerikanac na tom položaju u čitavoj povijesti SAD-a.

T.H.