Azimov: Rusija želi rješenje u Agrokoru u interesu svih, uključujući ruske banke

foto/fah

Rusija želi da se situacija u Agrokoru riješi na zadovoljstvo svih strana, uključujući ruske banke Sberbank i VTB, izjavio je u petak u Splitu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Razgovori između Sberbanka i Agrokora se nastavljaju, rekao je Azimov novinarima na marginama Prvog međunarodnog Energetskog foruma EU-Rusija, ne navodeći pojedinosti.

Dodao je kako se nada da će hrvatska Vlada idućih dana pozabaviti odnosima posrnule hrvatske tvrtke i njezina najvećeg kreditora, ruske državne banke Sperbanka.

– Želimo da se ovaj problem riješi u interesu svih strana, uključujući Sberbanku i VTB, istaknuo je.

Dugovi Agrokora prema Sberbanku dosežu oko 1,1 milijardu eura.

U kolovozu je Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića.

Predsjednik Uprave Sberbanka German Gref sredinom rujna kazao je banka da planira procesuirati i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara.

– Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke. Putem suda vratit ćemo naš novac, ali to može potrajati, rekao je Gref.

Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor. Gref je rekao i da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

Dugovi Agrokora prema VTB-u, pak, dosežu 300 milijuna eura. U toj banci očekuju da će uspjeti naplatiti najmanje 50 do 60 posto duga posrnulog koncerna Agrokor.

– Nešto rezervi trebali bismo staviti na stranu jer ćemo sigurno imati gubitke. Mislim da će barem 50 do 60 posto duga biti naplaćeno. Hoće li biti moguće naplatiti i više, ovisi o brojnim faktorima, kazao je predsjednik uprave te banke Andrej Kostin početkom rujna na marginama jednog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Veliki interes Rusije za hrvatske proizvode

Anvar Azimov dotaknuo se i teme rafinerije u Bosanskom Brodu, kazavši da bi se iduće godine trebao riješiti problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu koje ta rafinerija iz susjednog grada uzrokuje.

– Rusija daje sve od sebe da se riješi problem onečišćenja zraka u Slavonskom brodu i Bosanskom brodu, rekao je novinarima Azimov.

– Ruska tvrtka Zarubežnjeft (vlasnik rafinerije) i hrvatska kompanija Crodux učinit će sve potrebno da bi rafinerija iduće godine dobila plin i da se riješi problem onečišćenja, istaknuo je.

Govoreći o gospodarskim odnosima Rusije i Hrvatske, ocijenio je da postoje “goleme poslovne prilike” i da na ruskom tržištu postoji veliki interes za hrvatske proizvode.

– Naravno, kada se sankcije ukinu, a mi smo protiv njih i one nisu bila naša inicijativa, želimo a se hrvatsko voće, mandarine, riblji proizvodi nađu na ruskom tržištu, rekao je Azimov.

– Mislim da će Hrvatska tada moći pružiti puno, jer Rusija tradicionalno smatra Hrvastku jako pouzdanim partnerom, dodao je.H

G.S.

Comments are closed.