Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Azimov: Rusija želi rješenje u Agrokoru u interesu svih, uključujući ruske banke

Rusija želi da se situacija u Agrokoru riješi na zadovoljstvo svih strana, uključujući ruske banke Sberbank i VTB, izjavio je u petak u Splitu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Razgovori između Sberbanka i Agrokora se nastavljaju, rekao je Azimov novinarima na marginama Prvog međunarodnog Energetskog foruma EU-Rusija, ne navodeći pojedinosti.

Dodao je kako se nada da će hrvatska Vlada idućih dana pozabaviti odnosima posrnule hrvatske tvrtke i njezina najvećeg kreditora, ruske državne banke Sperbanka.

– Želimo da se ovaj problem riješi u interesu svih strana, uključujući Sberbanku i VTB, istaknuo je.

Dugovi Agrokora prema Sberbanku dosežu oko 1,1 milijardu eura.

U kolovozu je Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića.

Predsjednik Uprave Sberbanka German Gref sredinom rujna kazao je banka da planira procesuirati i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara.

– Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke. Putem suda vratit ćemo naš novac, ali to može potrajati, rekao je Gref.

Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor. Gref je rekao i da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

Dugovi Agrokora prema VTB-u, pak, dosežu 300 milijuna eura. U toj banci očekuju da će uspjeti naplatiti najmanje 50 do 60 posto duga posrnulog koncerna Agrokor.

– Nešto rezervi trebali bismo staviti na stranu jer ćemo sigurno imati gubitke. Mislim da će barem 50 do 60 posto duga biti naplaćeno. Hoće li biti moguće naplatiti i više, ovisi o brojnim faktorima, kazao je predsjednik uprave te banke Andrej Kostin početkom rujna na marginama jednog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Veliki interes Rusije za hrvatske proizvode

Anvar Azimov dotaknuo se i teme rafinerije u Bosanskom Brodu, kazavši da bi se iduće godine trebao riješiti problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu koje ta rafinerija iz susjednog grada uzrokuje.

– Rusija daje sve od sebe da se riješi problem onečišćenja zraka u Slavonskom brodu i Bosanskom brodu, rekao je novinarima Azimov.

– Ruska tvrtka Zarubežnjeft (vlasnik rafinerije) i hrvatska kompanija Crodux učinit će sve potrebno da bi rafinerija iduće godine dobila plin i da se riješi problem onečišćenja, istaknuo je.

Govoreći o gospodarskim odnosima Rusije i Hrvatske, ocijenio je da postoje “goleme poslovne prilike” i da na ruskom tržištu postoji veliki interes za hrvatske proizvode.

– Naravno, kada se sankcije ukinu, a mi smo protiv njih i one nisu bila naša inicijativa, želimo a se hrvatsko voće, mandarine, riblji proizvodi nađu na ruskom tržištu, rekao je Azimov.

– Mislim da će Hrvatska tada moći pružiti puno, jer Rusija tradicionalno smatra Hrvastku jako pouzdanim partnerom, dodao je.H

G.S.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...