Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Baby Lasagna kroz suze: Dali smo sve od sebe; Trg skandirao: Mi te volimo!

Foto:Screenshot

 

Grad Zagreb svečano je dočekao Baby Lasagnu, drugoplasiranog na ovogodišnoj Euroviziji, na Trgu bana Jelačića. Program je počeo u 13 sati, a avion s timom Baby Lasagne sletio je na zagrebački aerodrom oko 13.15 sati. Baby Lasagnu dio obožavatelja dočekao je već u zračnoj luci, a zatim – deseci tisuća i na glavnom zagrebačkom trgu. Emotivni Marko nije mogao suspregnuti emocije, piše HRT.

“Očekivao sam 20 ljudi na aerodromu i ovdje stotinjak. Hvala vam, nadam se da ste zadovoljni”, započeo je vidno emotivni Baby Lasagna pa nastavio:

“Dali smo sve od sebe, nadam se da ste to prepoznali. Hvala mojoj ekipi. Mi smo samo klinci i nadam se da smo dokazali… Nitko od nas nema preko 32 godine. Sve smo sami radili, uzimali smo slobodno s posla. Dokazali smo da se na veliku razinu može doći sam. Što više… Hvala!”

Potom je zapjevao hit koji ga je proslavio i to vrlo energično, bez primjetnog umora, unatoč toliko toga što mu se dogodilo kroz posljednja 24 sata, javlja N1.

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto u finalu Eurosonga, ali je bio prvi po glasovima publike.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da su se za doček odlučili nakon što su iz tima Baby Lasagne potvrdili da žele doček.

“On je pobjednik po glasanju publike i smatramo da zaslužuje doček”, rekao je.

“Iskreno mislim da bi glasanje žirija trebalo ukinuti i ostaviti samo glasanje publike. Jasno je da tu ima puno politike i geopolitike i ključno je na kraju tko je miljenik publike, a to je Baby Lasagna”, rekao je i ocijenio da su mnogi fanovi diljem svijeta razočarani glasanjem žirija, prenosi N1.

Program je počeo u 13 sati, a okupljene je do dolaska Baby Lasagne zabavljao DJ Mario Kovač te bivši hrvatski predstavnici na Eurosongu Let 3, Tajči i Emilija Kokić.

– S ciljem sigurnog održavanja programa, na Trgu bana Jelačića dežurat će zdravstvene službe, vatrogasci, redarska i zaštitarska služba. Moguće su izmjene u javnom gradskom prijevozu oko centralnog mjesta proslave. Molimo sve prisutne da se pridržavaju uputa nadležnih službi koje će biti na terenu, rekli su iz Grada.

Baby Lasagna sa svojom pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” osvojio je drugo mjesto na eurovizijskom pjevačkom natjecanju u Malmöu, što je najbolji hrvatski plasman od neovisnosti.

HRT-ova reporterka Mateja Ribičić kazala je u podnevnim Dnevniku kako Hrvati ne staju, već nastavljaju u istom ritmu, naravno Rim Tim Tag i Dim.

– Mnogo pjesme, mnogo plesa očekuje nas ovdje na glavnom zagrebačkom trgu, dodala je.

Osvrnula se i na jučerašnje gledanje Eurosonga na Europskom trgu u Zagrebu.

– Nekoliko trenutaka pred nastup osjetilo se ono što smo mi u šali nazvali kolektivni naežitis. Cijeli Trg je drhtao i u jednom dahu gledao nastup, plesao, predivna energija, puno plesa, puno pjesme, a nakon nastupa zaista ogroman uspjeh na tog našeg normalnog, skromnog, pristojnog, izvrsnog Marka Purišića, poznatiji kao Baby Lasagna, poručila je Ribičić.

Nakon što se doznalo da smo drugi nije bilo mjesto za tugu, građani su nam rekli kako je on moralni pobjednik, a u konačnici i pobjednici smo i publike, pa cijela Europa najviše glasova dala je upravo Hrvatskoj.

– Također rekli su nam kako to zaslužuje doček i evo ga. Proteklih mjesec dana cijela Hrvatska plesala je zarazni ples, no danas ovdje za početak plesa znak će dati Baby Lasagna. Vrijeme je super i zaista nema izlike da svi ne dođete, još uvijek stignete, organizatori apeliraju da se koristi javni prijevoz, jer očekuje se mnoštvo građana. Vrijeme je da svi podržimo i zaplješćemo našem Baby Lasagnu, onom koji je zapravo ujedinio Hrvatsku, do sad je to uspjelo samo Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, naglasila je HRT-ova reporterka.

Nemojte zaboraviti svoje tabletiće, prije nekoliko trenutak ovdje na pozornici razvukli su tabletić od nekoliko metara. I hajdemo poslati u svijet poruku kako Hrvati dočekuju one, koji su možda za svijet drugi, no za nas pobjednici.

Plenković: Marko je bio briljantan, možemo biti ponosni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je nastup Baby Lasagne.

– Čuli smo se jutros, čestitao sam Marku. Mislim da je bio briljantan, uopće cijela ta njegova energija, neposrednost, nastup, odlična pjesma. Mislim da je bio, što se tiče publike, prepoznat ne samo u Hrvatskoj, nego diljem Europe i možemo biti ponosni i sretni da smo prvi put u neovisnoj Hrvatskoj imali ovakav rezultat. Dakle, nakon Rive, ovo je najbolji rezultat, poručio je Plenković.

Zašto ga svi tako podržavaju?

– Zapravo, ja se ne sjećam da smo ikoga tako zdušno bodrili. On je ono, što je. Dakle, tu nema nikakvih dilema. Ja sam baš jučer bio u Istri, pa su mi malo naši prijatelji iz Umaga pričali, obitelji o njemu. Najbolje je kad pokažeš ono što jesi, a on je to itekako pokazao i bio je sjajan, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na žiri na Eurosongu.

– Ne znam, već godinama taj žiri na Eurosongu je… Ne možemo sad žaliti na suce na kraju, ali nije baš…Nismo zadovoljni, ali tako je, naglasio je.

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...