Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

BANDIĆ: Dok sam ja ovog stanja svijesti neće u Zagrebu biti ploča s natpisom ‘Za dom spremni’

Gost prve emisije Nedjeljom u dva ove sezone bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rješenja prometnih gužvi u Gradu Zagrebu, izgradnja 20 staračkih domova, novih 20 škola, kongresnog centra, izgradnja dva bazena (jedan u Španskom, jedan u Dubravi.)… Bili su to tek neki od kapitalnih projekata koje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao napraviti u svom mandatu do 2017. godine. Tada, 2013. godine je rekao kako će biti sretan ako uspije realizirati 80 posto. Na te ga je projekte danas podsjetio Aleksandar Stanković na početku emisije Nedjeljom u dva.

Prometne gužve Bazen u Španskom nije napravljen, nije ni onaj u Dubravi, ali jesu tri na drugim lokacija, pravdao je Bandić svoje rezultate u proteklom mandatu i napominje kako ima još vremena da završi ono što je obećao.
– Ne može se sve napraviti, ima puno toga u ovom gradu što treba urediti, poručuje. Naglasio je kako se mnogo radilo preko ljeta, rezultat je, kaže, i to da gotovo i nema prometnih gužvi na cestama metropole, ostaje gužva za vrijeme “špica”, ali to je tako u glavnim gradovima, kaže Bandić i za primjer daje kako je kroz London putovao 4 sata da prođe udaljenost od 30-ak kilometara.
– Napravili smo Domovinski most, kako bi bilo da nema treće trake na Zagrebačkoj aveniji? Radimo i nadvožnjak kod Kozari Boka za Radničku ulicu… Kad napravimo automatsko upravljanje prometom vrijedno 300-400 milijuna kuna koje se projektira, unatoč tome će u špicama biti gužve. Radili smo neke stvari da se smanje gužve. Dijelom smo riješili, ali izvršit ćemo obećanje. Gradska knjižnica na Paromlinu se projektira, napravit ćemo i to. Nisam ni bedast ni glup, ali nisam ni najpametniji. Ono što nismo stigli napravit ćemo do 2021. Ja da sam savršen ne bih bio zagrebački gradonačelnik,objasnio je. `Za dom spremni’ Što ako se u Zagrebu pojavi zahtjev za nekom pločom s natpisom “Za dom spremni”?, upitao je Stanković Bandića.
– Imamo u Kustošiju ploču, na njoj nema natpisa za Dom spremni. Iz Kustošije ispraćamo bicikliste svake godine koji voze prema Vukovaru. Da se u Zagrebu postavi takva ploča s tim natpisom, to se neće dogoditi dok sam ja ove stanje svijesti i na ovoj poziciji. Bandić se zahvalio i na postavljenom pitanju o prijedlogu Hasanbegovića da se promijeni ime i Masarykove ulice. – Hvala na ovom pitanju. Ako se on (Hasanbegović, op.a) bude puno bavio poviješću, onda ćemo mu omogućiti da se bavi samo poviješću. Svoj svjetonazor neću mijenjati, a što se tiče toga da se Trg maršala Tita vrati na dnevni red, Bandić je rekao:
Dani balkanske ljubavi, održanih na Bundeku, u organizaciji Antifašističke lige Jugoistočne Evrope.
– Josipović je svoje rekao, ja sam napravio ono što mislim da je najbolje. Mirno spavam, za mene je drugi svjetski rat davno završio. Nema tog demokratskog vođe na svijetu po kojem se dok je živ imenuju trgovi i ulice. Tito je najodgovorniji i zaslužan od 1941. do 1945. godine. Tito je zaslužan za ono što je zaslužan, a najzaslužniji je i za zločine od 1945. i 1948. Kad sam vidio da nemam većine za referendum, predložio sam suvislo rješenje. Trg Republike Hrvatske prioritet na sve pojedince, pa i na Maršala, bio heroj ili zločinac. Hoće li se mijenjati naziv Trg Republike Hrvatske? Mislim da nitko neće imati hrabrosti za to, rekao je Bandić Ipak, zadržao se još u tim vremenima iako nije htio komentirati izjavu Hasanbegovića da Bandić Tita gleda kroz očinsku figuru, piše večernji.hr.
– Neću to komentirati i Hasanbegoviću raditi promidžbu. Ja volim Nikolu Teslu citirati, on je meni uzor kad je Hrvatska u pitanju. Porezni dug od 18 milijuna kuna na ime drugog dohotka i neplaćenih doprinosa za vrijeme izborne kampanje, Bandić nije htio komentirati jer je to u “postupku”, no rekao je kako je to smiješno za što ga se tereti jer on “taj novac uopće nije vidio jer je to bio novac koji je uplaćen i isplaćen za kampanju.
– Ne radi se tu o nikakvom drugom dohotku, to su novci koji uplaćivali građani koji vjeruju u mene za moju kampanju. O svemu će pravorijek dati Upravni sud. Kada ga je Stanković upitao zar nije čudno da su građani anonimno uplatili 13,4 milijuna kuna u samo sedam dana na njegov žiro račun, Bandić je Stankoviću poručio: – Kandidiraj se i ti Stankoviću pa će možda i tebi građani uplatiti novac. Iako mislim da neće, kazao je Bandić.
G.S.

Najnovije

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...

HDZ-u osam izbornih jedinica i dijaspora; Rijeke pravde pobijedile u dvije

Foto:Narod.hr   Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore,...

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...