Bandić nije sposoban povući novac iz EU fondova pa opet gura ruku u džep Zagrepčana

Hoće li najavljeno poskupljenje moći spriječiti predstavnici oporbe koji su Bandića zbog toga žestoko kritizirali?...

Zagreb, 15.01.2019. - Potpisivanje ugovora o zakupu javnog vodnog dobra rijeke Save na području Grada Zagreba, između Hrvatskih voda i Grada Zagreba. Predmet ugovora je davanje zemljišta u zakup Gradu Zagrebu zbog provedbe projekta "Aktivnosti na Savi". Na fotografiji Milan Bandić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

” Hoće li biti poskupljenja i koliko, za to se morate strpjeti. To ne ovisi samo o nama nego i o građanima. Ono što mogu jamčiti jest da ćemo tražiti da što manje ‘udarimo po džepu’ naše građane, ali i da Zagreb ne bude zadnji po dinamici i standardima koje mora ispuniti u vezi odvoza otpada”,  rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošloga četvrtka komentirajući najavljeno poskupljenje odvoza otpada u metropoli, donosi teleskop.hr

Za sada, nadležni predstavnici gradskih vlasti odlučili su se igrati sa živcima Zagrepčana koji bi, dođe li do poskupljenja, trebali za odvajanje otpada još dodatno plaćati. Pitanje na koje će gradonačelnik morati dati argumentirani odgovor je – Zašto za projekt recikliranja otpada, koji se najavljuje godinama, nisu osigurala sredstva iz Europskih fondova koji su upravo za ovakve projekte jako otvoreni? Zapravo, uz sposobnu gradsku vlast, uvođenjem nove organizacije prikupljanja, otpremanja i upravljanja otpadom, građani bi trebali dobivati manje, a ne više račune.

Umjesto toga, Zagrepčani su prisiljeni slušati pročelnicu zagrebačkog Ureda za gospodarstvo i okoliš Mirku Jozić koja za najavljeno poskupljenje kaže da “ako se baziramo na te dvaput snižene cijene, možemo reći da nešto raste sto posto”. Dodala je i kako ne može reći kad će se cijene točno mijenjati, ali očekuje da će se to dogoditi do studenog.  “Trebali bi to napraviti od 1. 11. ove godine, ali građane bismo trebali informirati o tome ranije. Novi sustav ne možemo preko noći uvesti”, kazala je. – Za višestambene zgrade smo izračunali da po korisniku treba 40 litara tjedno i takve spremnike ćemo osigurati. Minimum je 40 litara, a vlasnici kuća mogu tražiti veće. Nema vaganja. Izabrali smo volumen spremnika jer je taj sustav jeftiniji. Sve drugo da smo birali, to bi morali platiti korisnici – rekla je Jozić.

Hoće li najavljeno poskupljenje moći spriječiti predstavnici oporbe koji su Bandića zbog toga žestoko kritizirali?

Prošle godine skupština je usvojila Plan gospodarenja otpadom za kojeg su iz grada tvrdili da je važan radi povlačenja novca iz EU fondova i kako građanima ne bi poskupio odvoz otpada. Umjesto toga, gradonačelnik šeretski odgovara da poskupljenje ovisi o građanima koji moraju sve više odvajati otpad. Zapravo, Bandić je u pravu, jer ako to ovisi o građanima, onda poskupljenja neće i ne smije biti. Ne dođe li do poskupljenja, bit će jasno da je Bandić u slučaju odvoza otpada još jednom igrao neku samo njemu poznatu igru.

PIŠE- MARINKO BOBANOVIĆ