Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Bauk: Vrijeme je da gej ili lezbijka uđe u Ustavni sud

Foto:Screenshot/N1

 

SDP-OV Arsen Bauk gostujući u Newsroomu na N1 komentirao je dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta te ostale političke aktualnosti.

HDZ-ov Ivan Anušić ranije danas objavio je da je kadrovska križaljka gotova, no šef stranke Andrej Plenković nije danas htio iznositi detalje. Ipak, kratko je potvrdio da će Željko Reiner i Furio Radin biti potpredsjednici sabora.

“Meni je Radin iznenađenje jer nije potpisao za mandatara”, kaže Bauk i dodaje da to znači da Plenković ima 79 ruku i da je Radin ipak uz većinu.

Navodi da za stabilnost nije ključan broj ruku, nego struktura parlamentarne većine: “Ako imate jednu grupaciju koja je veća, ona će imati određene zahtjeve pa je zahtjevnije održavati tu većinu. Sad su to HDZ, DP i HDZ-ovi partneri i dio manjinaca. Ključno je da ako nema DP-a onda nema ni većine.”

“Ono što su oni izgovorili HDZ-u i premijeru je daleko grublje od onog što smo mi izgovorili”, rekao je o DP-u. “Jesu li prevarili birače, to će njihovi birači odlučiti”, dodao je.

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca i izjave o tome kako će sad dio manjinaca biti “vani”, a dio “unutra”.

“Jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra”, rekao je Pupovac prošlog tjedna za N1.

“Previše je tu metafora. U normalnom parlamentarnom životu postoje većina i oporba, nisam vidio za ove, nisam vidio ove nebinarne slučajeve, kako je to sad popularno reći”, kazao je Bauk.

“Što nam se još može dogoditi?”

Osvrnuo se na novu većinu i izjave o najdesnijoj vladi i što možemo od nje očekivati.

“Što nam se još može dogoditi – imamo molitelje, pobačaj koji je više ili manje dostupan, u nekim bolnicama nema nijednog liječnika koji može izvesti pobačaj, pa ova priča s ustaškim pozdravom… Uvijek može gore. Naš odgovor će uvijek biti da se poštuju ljudska prava, da se ne smanjuju prava manjina”, kazao je.

Bauk se osvrnuo i na Ustavni sud. “Mislim da je sad pravo vrijeme da se uvjetuje da neki pripadnik srpske nacionalne manjine bude član Ustavnog suda, osoba koja je deklarirani gej ili lezbijka da uđe u Ustavni sud, da bude barem 40 posto žena… To je politička odluka. To je jedna vrsta onoga na što mi možemo utjecati”, rekao je.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...