Bazga je grmolika ljekovita biljka za koju bi svatko poželio da raste pokraj njegove kuće…Evo zašto…

Bazga - pomaže kod raznih bolesti...

Bazga - pomaže kod raznih bolesti

Bazga je grmolika biljka za koju bi svatko poželio da raste pokraj njegove kuće…

Nazivi: crna bazga, bazgovina, baz, crna zova, zovika.

Stablo bazge krase sitni, bijeli cvjetovi, koji šire ugodno opojan miris i rađaju crne bobice ispunjene tamnoljubičastim sokom.

Bazga – jača organizam i izbacuje toksine iz tijela…

Ne bez razloga jer je ona stoljećima jamčila dobro zdravlje svima koju su je upotrebljavali u kućanstvu, bilo kao čaj, sirup ili na neki drugi način. O njezinoj ljekovitosti pisao je i glasoviti Kneipp, njemački pučki liječnik.

On je čak preporučivao da je ljudi posade na svojoj okućnici. Od ove ljekovite biljke ponajprije se upotrebljava cvijet, koji se suši za čaj. Cvjetovi, namijenjeni sušenju za čaj, beru se dok se još nisu sasvim otvorili.

Bazga – pomaže kod raznih bolesti

Djelovanje bazgina čaja cijeni se zbog jačanja obrambenih snaga organizma i kao izvrsno sredstvo za znojenje, koje uvijek treba imati pri ruci čim se pojave prvi simptomi gripe ili prehlade. Dvije šalice vrućeg čaja od bazge dovoljne su da potaknu organizam na znojenje, pri čemu se izbacuju otrovi iz tijela i sprečava razvoj gripe i prehlade. Isti efekt možemo postići uz čaj od jednake količine cvjetova bazge i lipova cvijeta, koji će još pripomoći kod upale grla.

Bobice bazge potiču izmjenu tvari u organizmu i osobito su djelotvorne kod raznih reumatskih bolesti i neuralgija. Kašu ili pekmez od boba bazge napravimo tako da bobe ukuhamo s medom (omjer 1:1).

Sirup od bazge

-Sastojci:

  • 30 velikih cvjetova bazge
  • 2 kg kvalitetnog meda
  • 3 litre vode
  • sok od 3 limuna

Priprema:

Cvjetove bazge prelijemo sa 3 litre vode i pustimo da se moči oko 24 sata. Procijedimo i dodamo med. Kuhamo na laganijoj vatri oko 4-5 minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknemo s vatre, dodamo sok od 3 limuna i spremamo u pripremljene boce. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

ČAJ OD BAZGE

Stablo bazge krase sitni, bijeli cvjetovi, koji šire ugodno opojan miris i rađaju crne bobice ispunjene tamnoljubičastim sokom.

Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme, šarlaha, teškog disanja, početne tuberkuloze i kod svih reumatskih bolesti. Čak se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi izvukao osip i ubrzao oporavak.

Cvjetovi i bobice crne bazge pomažu kod iskašljavanja, izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja. Ova svojstva čine bazgu idealnim oružjem protiv prehlade i gripe!

bazgaBazga također djeluje antivirusno: mnoga su istraživanja pokazala kako pobjeđuje gripu tipa A i B, te čest herpes simplex virus. Ako se uzme na vrijeme, tj. dok se gripa nije u potpunosti razvila, bazga ubrzava vrijeme oporavka od gripe, a bolesnici su svjesni koliko puno znači samo jedan dan bez povišene temperature.

Naše bake koristile su cvjetove bazge za ublažavanje upala, opeklina, posjekotina i rana, bilo u obliku čaja, losiona ili masti.

Bazga sadrži eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list također sadrže alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima je prisutna jabučna kiselina.

Čaj od bazge za prehladu i gripu

Kako biste pobijedili prehladu i ubrzali vrijeme oporavka od gripe, prelijte vruću vodu preko dva do pet grama osušenih cvjetova crne bazge. Ostavite neka odstoji deset minuta, te procijedite. Pijte najmanje tri šalice na dan, a po potrebi zasladite medom.

Nazivi: crna bazga, bazgovina, baz, crna zova, zovika.

Ako radije konzumirate tinkturu, možete ju napraviti u omjeru 1:5 u 25-postotnom alkoholu. Tri puta na dan uzimajte 20 kapi u čaši vode nakon obroka.

Bazga također smiruje bolno i upaljeno grlo, koje uvijek dolazi s prehladom. Stavite 50 grama cvjetova crne bazge u kipuću vodu i kuhajte pet minuta. Kada se ohladi, ispirite usta ovom vodicom ili njome grgljajte pet puta dnevno.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje konzumacija crne bazge.

A.K.

 

Comments are closed.