Belgija ne želi izručiti troje bivših katalonskih čelnika

EPA

Belgijsko pravosuđe objavilo je u srijedu da neće postupiti po novim europskim uhidbenim nalozima što ih je Španjolska raspisala za troje bivših članova katalonske vlade kojom je predsjedao Carles Puigdemont, a smijenila ga je vlada u Madridu nakon neuspjelog pokušaja odcjepljenja pokrajine krajem 2017.

Nalozi za uhićenje izdani za bivše ministre Meritxell Serret, Antona Comina i Lluisa Puiga koji su se sklonili u Belgiju, “nisu regularni”, navodi se u priopćenju flamanskog suda u Bruxellesu.

Troje bivših čelnika koji se bore za neovisnost Katalonije ostaju na slobodi na belgijskom tlu.

Sud je “suglasan s mišljenjem državnog tužiteljstva i obrane da Belgija nema uhidbene naloge koji bi odgovarali sadržaju europskog uhidbenog naloga”, navodi se u priopćenju.

Prve europske uhidbene naloge koje je Madrid jesenas izdao za bivše katalonske čelnike u egzilu u Belgiji, povukao je španjolski sudac nekoliko tjedana poslije, na opće iznenađenje.

No nakon nastavka političke krize između Madrida i Barcelone, 23. ožujka izdani su novi uhidbeni nalozi. Meritxell Serret, Anton Comin i Lluis Puig predali su se 5. travnja belgijskim vlastima. Nakon saslušanja sudac istrage ih je pustio na uvjetnu slobodu.

Četvero pokrajinskih ministara su zajedno sa smijenjenim predsjednikom Carlesom Puigdemontom, koji je u Njemačkoj pod sudskim nadzorom, izbjegli 30. listopada u Belgiju, pošto je Madrid preuzeo vlast u Kataloniji.H

T.H.