Besana noć u Kataloniji u očekivanju policije i glasačkih kutija

Nakon što je španjolski Ustavni sud zabranio referendum policija je najavila sprečavanje aktivnosti u pokušaju njegovog održavanja. Katalonska policija obavijestila je Andresa i ostale zagovornike referenduma da s aktivnostima moraju završiti u 6 sati ujutro...

Tisuće Katalonaca noćas ne spavaju držeći otvorenima škole u kojima se ujutro nadaju glasovati na referendumu o nezavisnosti premda je policija najavila dolazak oko 6 ujutro u namjeri da ih zatvori.

Tisuće Katalonaca noćas ne spavaju držeći otvorenima škole u kojima se ujutro nadaju glasovati na referendumu o nezavisnosti premda je policija najavila dolazak oko 6 ujutro u namjeri da ih zatvori.

U pokušaju oduzimanja glasačkih kutija i listića moglo bi doći do tenzija, a obje strane nadaju se da one neće prerasti u nasilje.

“Ne bojimo se no prisutna je velika neizvjesnost jer nitko ne zna što će biti ujutro. Nikada nismo imali ovakvu situaciju”, rekao je Hini 51-godišnji Andres ispred osnovne škole pored ulice La Rambla u srcu Barcelone. Nekoliko desetaka osoba iz tamošnje četvrti od petka školu drži otvorenom organizirajući u njoj aktivnosti za djecu poput gledanja filmova i crtanja kako bi prostorije ostale otvorene do 9 sati ujutro kada počinje glasovanje.

Nakon što je španjolski Ustavni sud zabranio referendum policija je najavila sprečavanje aktivnosti u pokušaju njegovog održavanja. Katalonska policija obavijestila je Andresa i ostale zagovornike referenduma da s aktivnostima moraju završiti u 6 sati ujutro. No, on i ostali ondje pribojavaju se da će policija doći i ranije pa više osoba dežura spremna da tijelima prepriječe put.

“Spremamo se za mirni otpor”, kaže jedna 40-godišnja žena koja je htjela ostati anonimna. Nitko još uvijek ne zna gdje se nalaze glasačke kutije i listići no svi ondje očekuju da ih netko donese rano ujutro. Vjeruju da bi katalonska policija, kada dođe i vidi broj ljudi, mogla odustati od zatvaranja škole. Stotinjak osoba najavilo je dolazak oko 5.30 sati uvjereno da neće biti dovoljno policajaca da ih makne odande.

Katalonski policajci, nadležni za akciju uklanjanja biračkih kutija nalaze se u nezgodnoj situaciji, no ukoliko im zatreba u pomoć mogu pozvati civilnu gardu i nacionalnu policiju poslanu u Kataloniju. Španjolska vlada poručila je da se referendum neće održati jer je nezakonit, odnosno nije u skladu s ustavom, dok je katalonska vlada istaknula da će stanovnici glasovati. Oko 5,3 milijuna stanovnica s pravom glasa vlada u Barceloni pozvala je da do 20 sati da se izjasne jesu li za stvaranje samostalne republike.

Barcelonu i okolna mjesta večeras su nadlijetali policijski helikopteri, a diljem Španjolske u subotu su održani skupovi protivljenja i potpore referendumu. Zasad nema incidenata te ih i policija i prosvjednici nastoje izbjeći. U centru Barcelone nalaze se tisuće stranih turista koji sjede u kafićima i restoranima kao da se noćas ništa ne događa.

Navečer je prestala padati kiša što olakšava zadatak zagovarateljima referenduma. U školama dio njih spava dok dio dežura na ulazima gdje su postavili stolove s kupljenom hranom od prikupljenog i doniranog novca. Na prozorima su istaknute katalonske zastave i plakati kojima se poziva na referendum.

“Ostajem ovdje do kraja uz svoje susjede”, napominje Andres.H

G.S.