BEZ CENZURE! FOTO- VIDEO- Na 30. obljetnici HVO u Mostaru bio je Tomo Medved-Poslušajte što je sve rekao-od riječi do riječi!

Tomo Medved

Veliki broj hrvatskih i svih drugih medija vam serviraju isječke govora političara, ali na ovoj , za Hrvate i branitelje BiH važnoj obljetnici, jako je važno u politički turbulentnim vremenima pokazati što su sve rekli hrvatski političari u svojim porukama Hrvatima u BiH u u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”…

SVETOM MISOM, MIMOHODOM I SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA HVO-e…

Stoga vam dragi naši čitatelji nudimo cjelovit program i sve govore političara, onih iz Hrvatske i BiH

Poslušajte govore…

“Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO, koji je odigrao prevažnu ulogu u obrani zemlje od agresora, kao i u obrani hrvatskog naroda u BiH”, poručio je ministar Medved…

Izaslanik predsjednika Vlade RH Medved sa domaćinom Draganom Čovićem

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izaslanik je predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, 8. travnja 2022. u Mostaru.

U svom obraćanju na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” istaknuo je kako su hrvatski dragovoljci iz BiH te HVO odigrali važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske i presudnu u opstanku BiH.

Medved: Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO

“Ovo obilježavanje prilika je da se prisjetimo neizbrisivih i neporecivih povijesnih činjenica koje su u temeljima slobodne BiH, a često se osporavaju, katkada i zaboravljaju. U današnjoj prigodi želim izgraditi zahvalu svim Hrvatima iz BiH koji su na samom početku velikosrpske agresije na RH dali svoj značajan doprinos uključivanjem u postrojbe Hrvatske vojske i policije pod vodstvom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška”, rekao je.

“Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO, koji je odigrao prevažnu ulogu u obrani zemlje od agresora, kao i u obrani hrvatskog naroda u BiH”, poručio je ministar Medved, prisjetivši se utemeljenja HVO-a.

Naime, hrvatski je narod glasovanjem na referendumu ’92. podržao neovisnu BiH i time odigrao presudnu ulogu za njezino osamostaljenje, a Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala njezinu neovisnost 7. travnja 1992. Dan kasnije, 8. travnja, utemeljenjem HVO-a u okolnostima kad je započela velikosrpska agresija, a obrambeni sustav BiH nije postojao, uspostavljena je prva sastavnica buduće BiH.

“Danas se suočavamo s novim izazovima. U jeku ruske invazije na Ukrajinu, mi koji smo prošli rat, obranili našu slobodu, svjesni smo njezine visoke cijene i znamo koliko je treba njegovati”, rekao je.

Pogledajte svečani mimohod hrvatskih branitelja HVO sa ratnim zastavama-ovo vam -ovaj lijepi i svečani događaj, hrvatski ni drugi mediji ne prikazuju. Nažalost je to tako. Ali zato smo mi tu-HVO i Hrvatski branitelji HV da to sve snimimo i pokažemo vam sve što se događalo na ovoj odlično organiziranoj 30- obljetnici HVO u Mostaru koja će postati tradicionalan…

Istaknuo je kako će hrvatska vlada nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH u ostvarenju političkih prava s izmjenom Izbornog zakona te smanjenju napetosti i obnovi savezništva Hrvata i Bošnjaka.

Prigodnim govorima veliki jubilej HVO-a čestitali su i predsjednik RH Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, a u ime organizatora prisutne je pozdravio general-bojnik Vlado Džoić.

Na jubilarnoj obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, uz brojne pripadnike HVO-a i obitelji žrtava, bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora general Krešimir Ćosić, izaslanik načelnika Glavnog stožera HV-a general Slaven Zdilar, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

Odlikovani s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Tim povodom predsjednik RH posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111. XP brigade iz Žepča, a odličje je preuzela njegova kći Ivana Kaselj.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje, a odličja su primili zapovjednici zbornih područja – ZP Mostar Petar Zelenika, ZP Tomislavgrad brigadir Ivan Tanjić, ZP Vitez general Filip Filipović i ZP Orašje general Đuro Matuzović.

Prije svečane akademije svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima HVO-a odana je počast polaganjem vijenaca kod središnjeg spomenika u Mostaru, a tim je povodom služena i misa u mostarskoj katedrali, nakon čega je uslijedio Mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a ulicama Mostara, a jubilarna obljetnica obilježena je i u svim drugim gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.

Klapa HRM oduševila sve prisutne u dvorani

Uz ovu veliku svečanost proslave 30. obljetnicu HVO , nastupila je i klapa HRM sa nekoliko domoljubnih pjesama te oduševila sve prisutne svojim izvedbama

Klapa HRM oduševila sve prisutne u dvorani

M.M.

VEZANE VIJESTI

FOTO „Ovo nije naš rat!“ Uskliknuo je Alija Izetbegović davnog 6. listopada ’91…HVO je u to vrijeme već dobrano branio Mostar i Hercegovinu