Biden o napadu na hutiste: Nećemo oklijevati s daljnjim akcijama

Ilustracija

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele napade u Jemenu na lokacije kojima se koriste pobunjenici hutisti. Poručio je i da, bude li potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama. Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o vojnim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na Jemen, koje su oštro osudili Iran i oružana skupina Hezbolah.

Britanski ministar obrane James Heappey rekao je za BBC Breakfast da su britanski zrakoplovi tijekom noći izveli udare na dvije mete hutista u Jemenu, dok su američki zrakoplovi gađali još 12.

Kaže da je operacija bila “ograničena, proporcionalna i nužna” za obranu ratnih brodova i brodova u Crvenom moru.

Hutisti su upozorili da će Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo platiti visoku cijenu za ovu, kako navode, očitu agresiju. Tvrde da su uzvratili napadima na ratne brodove Zapada, ali viši dužnosnik američke vojske rekao je kasno sinoć da se takvo što nije dogodilo. Čelnik hutista prije te vojne akcije poručio je da će snage pobunjenika uzvratiti na svaki američki napad.

”Nećemo oklijevati, ako Bog da, učinit ćemo sve što možemo. Suprotstavit ćemo se američkoj agresiji. Ona nikad neće ostati bez odgovora. To neće biti poput nedavne operacije na moru u kojoj su s 24 bespilotne letjelice i nekoliko projektila napadnuti Amerikanci. Odgovor će biti snažniji od toga. Odlučni smo nastaviti gađati brodove povezane s Izraelom, od toga nećemo odustati. Naše stajalište proizlazi iz naše vjere. Amerikanci bi trebali znati što to znači”, rekao je Abdel-Malek al Houthi, vođa hutista, prenosi HRT.

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s američko-britanskim napadima na Jemen, priopćila je stalna ruska misija pri UN-u.

Vijeće sigurnosti u srijedu je u rezoluciji zahtijevalo da jemenski hutisti odmah prekinu napade na brodove u Crvenom moru. Rusija i Kina, stalne članice Vijeća, bile su suzdržane pri glasanju o toj rezoluciji, uz Alžir i Mozambik, dok je za nju glasalo 11 država.

”Ovi su udari izravan odgovor na napade hutista bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti”, poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

”Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, trgovinu i slobodu plovidbe”, dodao je.

Također, poručio je da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka robe.

Ciljane napade protiv hutista u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga potvrdio je i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici otkrili su Reutersu da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik hutista, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

 

Hutisti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi.

Pritom, napadi ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.