Biden u središte svoje predsjedničke kampanje stavlja abortus

Joe Biden i Kamala Harris u središte svoje predsjedničke kampanje 2024. stavljaju abortus. Tvrde da je pristup pobačaju stvar osobne slobode koju bivši predsjednik Trump i republikanci uskraćuju ženama. S proabortivnom kampanjom usmjerenom protiv republikanaca žele privući veliki broj birača s jedne i s druge strane.

 

”Žene u Americi suočavaju se s novom ‘okrutnom stvarnošću’ zbog novih zakona koji ograničavaju reproduktivna prava, rekao je Biden uoči sastanka na tu temu u Bijeloj kući nedavno.

Ove godine obilježava se 51. godišnjica slučaja Roe protiv Wadea, kojim je ženama priznato ustavno pravo da mogu počiniti pobačaj bez kaznenih posljedica. ”Roe protiv Wadea” poništio je Vrhovni sud SAD-a 2022. godine. Upravo je ovo tema oko koje je Biden najviše zaokupiran u svojoj kampanji, što otkriva svojim objavama na društvenim mrežama.

Na godišnjicu poništenja ”Roe protiv Wadea” Biden je rekao da je na taj dan ženama odbijena ”hitna pomoć”. Tvrdi da su žene prisiljene putovati stotinama milja kako bi dobile zdravstvenu njegu. Biden se ovdje referira na zakone pojedinih država koje su zabranile ili ograničile abortus i to zahvaljujući poništenju ”Roe protiv Wadea”.

“Oni su duboko privatnu i bolnu stvar pretvorili u javnu stvar”, rekao je Biden o republikancima. “Tim ekstremnim zakonima nema mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Biden i Harris za odluku Vrhovnog suda o poništenju ”Roe protiv Wadea” krive Donalda Trumpa koji je izborom sudaca indirektno utjecao na ovakvu odluku. U proabortivnoj kampanji Biden i Harris isključivo krive Trumpa. Za njega kažu da je izabrao trojicu sudaca Vrhovnog suda s namjerom da donesu ovakvu odluku, piše Narod.hr.

Biden je na svojim društvenim mrežama u kontekstu kampanje objavio osobne priče žena koje su htjele počiniti pobačaj, ali im je to zakonom uskraćeno. Biden nije izostavio kontekst da je riječ o obiteljskim ljudima koji zapravo ”vole” djecu. Međutim problem za te ljude je moguća bolest djeteta ili naprosto činjenica da se ne uklapaju u njihove obiteljske planove.

Biden smatra ”hitnom pomoću” ubiti dijete ukoliko na bilo koji način predstavlja smetnju za ženu. Za njega su “pravo” žene da ubije drugu osobu ispred prava te osobe, odnosno djeteta, na život. Sve to predstavlja kao normalno služeći se bizarnim terminima kako bi užas abortusa predstavio kao nekakvu primarnu zdravstvenu njegu.

Donald Trump se nada da ga nećete smatrati odgovornim za ograničenja sloboda žena kako bi mogle same odlučivati o svome zdravlju, kaže Biden u svom govoru. Dokažimo mu suprotno!

Biden bi potpisao ponovno vraćanje reproduktivnih sloboda koje je uskraćeno poništenjem ”Roe protiv Wadea”

”Potpredsjednica Kamala Harris je u pravu. Ove godine reproduktivna sloboda je na glasačkom listiću”, napisao je Biden na X-u poviše videa Kamale Harris. Kamala Harris u videu govori kako je odluka o poništenju ”Roe protiv Wadea” donesena kako bi naštetila ženama, odnosno kako bi ih kaznila. Obećava da će u sljedećem mandatu Joe Biden potpisati da se u zakon ponovno vrati reproduktivna sloboda Roea.

Biden je najavio nove korake za poboljšanje pristupa kontracepciji i medikamentnznom pobačaju.

Većina anketa, uključujući anketu Reutersa/Ipsosa u srpnju, pokazuju da se većina američkih glasača protivi predsjedničkim kandidatima koji podržavaju stroga ograničenja pobačaja. Zbog ovoga i Trump pazi da u svojoj kampanji ne upadne u zamku ljevičara koji pokušavaju na razne načine republikance prikazati kao one koji ženama uskraćuju njihova osnovna prava.

Naime od Bidena se vrlo često može čuti da neki zakoni u SAD-u uskraćuju ženama abortus čak i kad je ženin život u opasnosti, upirući prstom najprije u Trumpa. Međutim ovo je potpuno netočno jer i najstroži zakoni o abortusu imaju iznimku, a to je ugroženost života žene. Svaki život je jednako važan, stoga ni potpuna zabrana abortusa ne uskraćuje ovo etičko načelo. Međutim lažima i manipulacijama demokrati pokušavaju Trumpa predstaviti kao neprijatelja br. 1.

Upitan od novinarke NBC-a podržava li zabranu abortusa do 15 tjedana trudnoće, Trump se osvrnuo kritički na DeSantisovu izjavu. DeSantis je rekao da bi zabranio pobačaj i do 5 tjedana trudnoće. Trump se s tim ne slaže. On nije za potpunu zabranu abortusa, ali je protiv onoga što zagovaraju demokrati, a to je abortus u kasnijem stadiju trudnoće.

Trump je u svom prošlom mandatu jako puno (diskretno) učinio kad je u pitanju zaštita života. ”Predsjednik Trump uvijek je savjetovao kolegama republikancima da moraju naučiti razgovarati o ovom kritičnom problemu na pravi način i podsjetiti glasače da su demokrati ti koji su ekstremni po pitanju pobačaja, a ne republikanci, unatoč pokušaju ljevice da to tako predstavi.”

Marc Short, šef osoblja bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, rekao je da se Trump “trenutačno ne suočava s pritiskom pro-life pokreta koji je za potpunu zabranu abortusa. Neke od skupina koje se zalažu za život priznaju da je velik broj njihovih pristaša za Trumpa, što ne ostavlja previše prostora za kritiku.”

Zaštiti života je išlo u prilog i, od strane Trumpa, imenovanje republikanskih sudaca u Vrhovnom sudu SAD-a koji je slijedom toga u svibnju 2022. godine donio presudu kojom je ukinuo ”ustavno pravo na abortus bez kaznenih posljedica”. Odnosno sud je poništio odluku “Roe protiv Wadea” iz 1973. godine koja je garantirala to pravo.

Šest sudaca je glasovalo “za”, a trojica “protiv”. Sud je objavio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine federalne države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće. “Ustav ne daje pravo na abortus. Ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Ova je odluka najznačajnija pro-life stvar Trumpovog prošlog mandata. Upravo se poništena odluka ”Roe protiv Wadea” kao najbolnija točka demokrata stalno spominje u kampanji Joe Bidena, koji obećava promjenu ove odluke.

Da Trumpa s razlogom zovu naj pro-life predsjednikom, koliko god nije radikalan po tom pitanju, govore i druge činjenice. On je u svom prvom radnom tjednu potpisao zakon Mexico City Policy, kojim se zabranjuje financiranje međunarodnih skupina koje promiču i/ili vrše pobačaj u inozemstvu novcem poreznih obveznika. Zbog tog zakona Planned Parenthood je zatvorio 22 programa na području subsaharske Afrike.

“Ovo pravilo osigurava da se profesionalci ne zlostavljaju jer odbijaju sudjelovati u akcijama koje krše njihovu savjest, uključujući i uzimanje ljudskog života”, rekao je direktor OCR-a.

U svibnju 2019. Trump je donio nova pravila koja dodatno štite liječnike, medicinske sestre i medicinske stručnjake koji ne žele biti prisiljeni na obavljanje abortusa. Ovim se zabranjuje diskriminacija protiv savjesti i vjerskih sloboda.

Iste godine SAD je odigrao ključnu ulogu oko pitanja pobačaja na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. UN je htio ograničiti dvosmislenost izraza “seksualno i reproduktivno zdravlje” koji se često koristi za promicanje pobačaja kao prava ili kao dio globalne zdravstvene politike. Trumpova administracija se založila za to da se ukloni sporna fraza iz dokumenata UN-a. Po prijedlogu koji je tada došao iz Europe pobačaj bi se financirao i promatrao kao humanitarna pomoć.

22.1.2020. Donald Trump je proglasio “Nacionalnim danom svetosti ljudskog života”, a inače tog datuma je donesena odluka Vrhovnog suda koji je nametnuo legaliziranje pobačaja u cijeloj zemlji. Nekoliko dana kasnije Trump je postao prvi američki predsjednik koji je prisustvovao godišnjem Hodu za život u Washingtonu.

Trumpova administracija 30. listopada 2020. predvodila je međunarodni događaj na kojem je svečano potpisana Deklaracija o ženevskom konsenzusu – kojom države potpisnice potvrđuju zaštitu života i obitelji kao temeljnih vrijednosti te suverenost država da same uređuju i donose zakone kojima štite nerođeni život.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je: „Pod vodstvom predsjednika Trumpa, Sjedinjene Države su svugdje i uvijek branile dostojanstvo ljudskog života. Učinio je to kao nijedan drugi predsjednik u povijesti. U inozemstvu smo uspostavili neviđenu obranu nerođenih.

Pred svjetskim čelnicima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 2019., predsjednik Trump rekao je, citiram: ‘Mi u Americi vjerujemo da je svako dijete – rođeno i nerođeno – Božji sveti dar.’ … Danas poduzimamo sljedeći korak , dok potpisujemo Deklaraciju o ženevskom konsenzusu. U svojoj srži, deklaracija štiti žensko zdravlje, brani nerođene i ponavlja vitalnu važnost obitelji kao temelja društva.”