“BILO JE I GORIH ZULUMA, A HRVATSKI NAROD JE PREŽIVIO”: Propovijed don Tomislava Mlakića na misi za stradale na Kupresu 1992.

Na Kupreškoj visoravni 10. travnja 2023. obilježena je  obljetnica stradanja hrvatskoga naroda, koja je svoj vrhunac doživjela upravo 10. travnja 1992., padom Kupresa u srpske ruke i zaustavljanjem nadmoćnoga agresora na linijama obrane iznad Šujice.

Nakon polaganja vijenaca sva izaslanstva uputila su se do crkve Svete obitelji, gdje je svetu misu za stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve predvodio don Tomislav Mlakić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

Obraćajući se vjernicima u punoj kupreškoj crkvi Svete Obitelji, župnik don Tomislav Mlakić je pozvao da ne dopustimo da nam prekrajaju povijest te da budemo zahvalni za žrtvu naših branitelja iz koje je niknula sloboda.

Nemojmo se stidjeti svojih ponajboljih sinova i „onih dana ponosa i slave“, kako ih netko nazva, kazao je don Tomislav:

Glasno i jasno, svima i zauvijek recimo:

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bio mladog Josipa na ono krvavo nedjeljno jutro na Plitvicama,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bilo prebijenog i negdje u utrobi slavonske ravnice bačenoga Francuza Jeana – Michela koji je neizmjerno volio Hrvatsku,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bilo Mate iz Uskoplja, koji se nakon nekoliko ranjavanja uvijek vraćao na bojišnicu i koji poginu negdje na Uni nikada ne vidjevši lice sina koji će se roditi nekoliko mjeseci kasnije,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da ne bi svih onih dobrih, jednostavnih momaka, od kojih muka načini branitelje, ratnike i junake,

Slobode i slobodne Domovine ne bilo da ne bi svih onih poginulih, da ne bi svih vas živih hrvatskih branitelja… I to je istina.

U duhu današnjega Evanđelja koje govori o susretu Isusa i njegovih prijatelja u Emausu, don Tomislav je, među ostalim kazao:

„I mi se danas radosno i s nadom vratimo u svoja sela i gradove iz kojih smo došli – to su naše Galileje i svjedočimo da smo ovdje na Kupreškoj visoravni danas susreli Uskrslog Gospodina.

Susreli smo Ga na licima svojih prijatelja i suboraca koji se već 30 godina ne daju smesti pričama i spletkama onih s kraja Evanđelja. Ne daju se smesti pričama i spletka današnjih starješina i današnjih plaćenih stražara. Njima ni tada pa ni danas nitko nije povjerovao.“

Dotaknuo se i trenutne situacije. “Broj katolika je u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji pao ispod onog broja u vrijeme  kad su Turci napuštali Bosnu. Umorili smo se od čekanja, od pozivanja da se nešto učini. I samim spominjanjem nestajanja postajem čudaci našim vrhuškama koje su odavno izgubile vezu sa stvarnim životom i mukama naših ljudi. Ježimo se od njihovih čestitki sa svih razina kojima nam godinama mažu oči i zlorabe i vjeru i crkvu i evanđelje za svoje sitne interese”, rekao je. “Reći ću otvoreno, cijena koju plaćamo mi koji ne šutimo ponekad je previsoka. Na razne se načine osvećuju župama u kojima radimo i ljudima koji su nam povjereni”.

“Bilo je i gorih zuluma u ovoj zemlji, proći će i ovaj”, rekao je. Njegova je kritika bila uperena prvenstveno onima koji vladaju Hrvatima u Hercegbosanskoj županiji.

Propovijed možete poslušati u priloženom videu.