Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Birokracija oko ‘promjene spola’ na kušnji: U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti

Udruga U ime obitelji podnijet će danas Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za ”promjenu spola” i/ili života u drugom rodnom identitetu te ocjenu ustavnosti Zakona o maticama.

 

Da je za ”promjenu spola” u Hrvatskoj dovoljna samo izjava, omogućili su to Zoran Milanović i njegova vlada 2013. godine. No valja spomenuti da je za to HDZ već ranije pripremio teren 2011. godine kada je donesen Pravilnik o promjeni spola, piše Narod.hr.

Milanovićeva vlada omogućila je ”promjenu spola” na način da je dovoljna samo izjava osobe koja to želi napraviti. Dakle nisu potrebne nikakve kirurške intervencije niti posebni dokazi. Omogućeno je to izmjenom Zakona o maticama, koji je do sada mijenjan četiri puta.

U kontekstu ovih izmjena i dopuna Zakona o državnim maticama Milanovićev ministar zdravstva Siniša Varga svojedobno je donio i Pravilnik o medicinskoj dokumentaciji potrebnoj za ”promjenu spola”. Pravilnikom je imenovana i lista tzv. stručnjaka za ”promjenu spola”, mahom svi istog ideološkog okvira.

Omogućili su to Zoran Milanović i njegov SDP 2013. godine, a čini se da to ne smeta ni HDZ-u Andreja Plenkovića.

Državne matice su evidencije o osobnim stanjima građana u koje se upisuju činjenice rođenja, sklapanja braka i smrti i drugi podaci o tim činjenicama utvrđeni zakonom. Zakon o državnim maticama je od osamostaljenja Hrvatske četiri puta mijenjan. Zakon iz 1993. primjenjivao se od 1994. do 2013. Godine 2013. donesen je novi – koji je bio na snazi od 2013. do 2019. Novi je potom bio na snazi od 2020. do 2022. A 2022. godine Hrvatski sabor ponovno je promijenio taj zakon i on je na snazi od 1. siječnja 2023. godine.

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića Hrvatski sabor je 2013. godine donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama kojim je u Zakon dodan novi članak 9.a. Ovaj članak odnosi se na ”promjenu spola”.

”Promjena spola kao izmjena podataka u temeljnom upisu upisuje u maticu rođenih na temelju rješenja nadležnog upravnog tijela. Rješenje o upisu promjene spola u maticu rođenih donosi se na temelju mišljenja nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove. Način prikupljanja medicinske dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka te utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu, propisat će se posebnim propisom”.

Milanovićev ministar zdravstva Siniša Varga donio je i Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije koja je potrebna za ”promjenu spola”.

”(1) Prikupljanje medicinske dokumentacije i utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu temelji se na:

– načelu humanosti zaštite prava pacijenata,

– načelu zaštite dobrobiti i prava djeteta,

– načelu zabrane diskriminacije,

– načelu zaštite tajnosti osobnih podataka.

(2) Nijedna osoba ne smije biti prisiljena na podvrgavanje medicinskim postupcima, uključujući kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, kao uvjet za priznanje promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu.

(3) Svaka osoba ima pravo na poštivanje njezinog osobnog i obiteljskog života u skladu s vlastitim rodnim identitetom” – navodi Vargin pravilnik.

Osim što se u pravilniku spominje da nijedna osoba ne smije biti prisiljena na tranziciju, spominju se i druge stavke. Navodi se da potrebnu medicinsku dokumentaciju moraju izdati  s ”stručnjaci iskustvom i edukacijom. I to iz područja zdravstvene zaštite ‘transrodnih’ osoba, uvrštenih na Listu stručnjaka koju donosi ministar nadležan za zdravlje.”

Na listi stručnjaka su bračni par Nataša i Dražen Begić, Iva Žegura, Vesna Antičević, Marina Grubić, Davor Moravek, Nenad Jakušić, Davorka Šarić, Velimir Altabas, Srećko Budi, Miroslav Dumić, Gordana Stipančić, Dražen Butorac i Jasenka Grujić.

Zakon iz 1993. spominje ”promjenu spola”, tj. navodi da se u maticu rođenih, kao naknadni upis i bilješke, upisuje ”promjena spola”. Međutim, osim što to spominje, ne daje nikakve druge odredbe o tome niti to pobliže definira. Bitna odredba glede toga donesena je 2011., u vrijeme Vlade Jadranke Kosor. Tada je ministar zdravstva Darko Milinović donio ”Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o promjeni spola” koji uređuje pravnu promjenu spola u dokumentima.

Dakle, ne radi se o intervenciji u zakon, već o pravilniku koji je donijelo Ministarstvo zdravstva. Pravilnik među ostalim, propisuje: ”Mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola predstavlja dokumentaciju na temelju koje se provodi postupak upisa promjene podatka o spolu u matici rođenih osobe.  Ako je podnositelj/ica maloljetna osoba osobne podatke o roditeljima ili skrbniku upisuju i potpisuju roditelji ili skrbnik.”

Time su otvorena vrata za službenu ”promjenu spola” u matici rođenih, odnosno, u osobnim dokumentima. I to za one osobe koje nisu obavile kiruršku operaciju ”promjene spola”.

 

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...