Utorak, 16. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Biskup Košić na blagdan sv. Ane: Zadaća roditelja je prenositi vjeru na svoju djecu

Župa sv. Ane u Osekovu svečano je u nedjelju 26. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je u toj prigodi podijelio i sakrament svete potvrde tamošnjim kandidatima.

U koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Dražen Lauc, p. Mariano Passerini i p. Franco Baggia iz Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini, a tijekom mise ispovijedao je župnik iz Popovače vlč. Ivan Petrović.
Na početku homilije, biskup je okupljenima čestitao župni blagdan istaknuvši kako nas on potiče da razmišljamo o daru života i zahvalnosti koju trebamo dati našim roditeljima zbog njega.

Isusovi baka i djed – Joakim i Ana

“Sveta Ana i njezin suprug Joakim posebno se slave na istoku, ali i po cijelom svijetu, kao roditelji koji su u svom životu primili dijete – Blaženu Djevicu Mariju. Po predaji oni su ju odgajali vrlo pobožno i često se slika sveta Ana, kao što je i na slici na vašem oltaru, kako malu Mariju uči čitati Sveto pismo i kako je poučava Riječi Božjoj. Upravo to je zadaća roditelja, da prenesu vjeru svojoj djeci, pa je tako i Ana mogla dati Mariji ono što je njoj bilo najsvetije, a to je vjera u Božju Riječ. Dakako da su posebni ti odnosi između roditelja i djece, a mogli bismo reći i da se vrlo malo razmišlja o vrijednosti baka i djedova. Isusov djed je bio Joakim, a Ana baka i vrlo je zanimljivo promatrati taj odnos kako bake i djedovi vole svoju unučad i koliko tu ima puno nježnosti i dobrote. To je odnos manje opterećen dužnostima jer roditelji su ti koji imaju dužnost odgajati djecu”.
“Odnos je to prenošenja iskustava, tradicije i vjere koju su imali naši stari i od koje su oni živjeli, prebrodili krize i s kojom su bili učvršćeni u dobru. Nisu važni samo roditelji već i djedovi i bake, a posebno za našu Djevicu Mariju, Spasiteljevu majku, jer su oni zajedno odgojili tu djevojčicu u dobroti, u poštivanju Božjeg zakona i strahu Božjem. Nitko ne zna kakav će kada imati zadatak u svom životu, ali kada su temelji dobro postavljeni onda Bog može računati s nama i u velikim zadaćama“, poručio je okupljenima biskup.

Salomon – najmudriji kralj na svijetu

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi, biskup je rekao kako ona govori o veličini izbora te što i kako treba izabrati u životu.
“To se i vama dragi krizmanici sada postavlja u vašem životu: koji je vaš životni smjer, koju školu upisati, ići  kasnije na fakultet ili ne, osnivati obitelji i dom… I što je zapravo nama važno u svim tim izborima? Ma što god izaberete, važno je da se Bogu povjerite. Čuli smo tako i u čitanju kako je umro kralj David, a njegov ga je mlađi sin Salomon naslijedio. Jednom ga u snu upita Bog: Reci mi što želiš, učinit ću ti? A on kaže: Daj mi mudro i pronicavo srce da mogu tako velikom narodu, kojem si me postavio za kralja, biti dobar vođa. Onda mu Bog odgovara: Nisi tražio ni zdravljen, ni dug život, bogatstva, nego si tražio da ti srce bude mudro i razborito i dat ću ti tako mudro srce kakvo nitko nije imao prije i neće imati poslije. Zato su kasnije i govori ljudi da je Salomon bio najmudriji kralj na svijetu te se njemu pripisuju mudrosne knjige Staroga zavjeta”.
“Izabrati mudro srce čovjek može samo ako je nadahnut Duhom Svetim i zato mi danas molimo za vas krizmanike, da Duh Sveti preko sakramenta potvrde siđe na vas, uđe u vaše srce i da vas vodi u životu kao pravi vođa. Na vama je da ga slušate. A kako ćete ga čuti? U tišini srca i molitvi. Ono na što vi trebate biti spremni je stvarno razgovarati s Bogom u vašem srcu te dopustiti Duhu Svetom da vas ispuni žarom”, poručio je na kraju biskup.
Na kraju je okupljene pozdravio i župnik Lauc koji je zahvalio biskupu na dolasku te poručio krizmanicima da ostanu postojani na putu vjere, donosi IKA.

SISAČKI BISKUP VLADO KOŠIĆ ZA VRIJEME MISE PODIJELIO JE SAKRAMENT SVETE POTVRDE / FOTO: STJEPAN VEGO (SVE FOTOGRAFIJE)

L.K.

Najnovije

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...

Biblijska poruka 16.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obratiti se ili ne obratiti – životni izbor

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 20-24 Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao...

Dolazak Luke Modrića i Zlatka Dalića u Mostar uveličao premijeru dokumentarca “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”

Foto:Bljesak.info   Brojni ljubitelji nogometa, navijači Zrinjskog i poznate nogometne ličnosti okupili su se kako bi pogledali novi dokumentarni film o HŠK Zrinjski. Ovaj film, pod...

”Koga je zmija klala i gušterice se boji!”

Foto:Braniteljski portal.ba   Piše: Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba Posljednjih nekoliko mjeseci u centru pozornosti mostarske pa i BiH javnosti svakako je izgradnja “Interkulturalnog centra Mevlana” u Mostaru. Mostarsko muftijstvo na...