Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Biskupi o izborima: Ne možemo podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju

Foto:RTL

 

Komisija HBK-a Iustitia et pax izdala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom „Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države“. Poruka koju su poslali je u duhu Evanđelja i socijalnog nauka Crkve. Poručili su kako su vjernici suodgovorni za život svoje zajednice i da nije dovoljno “samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane”. Također su naglasili kako ne mogu podržati one koji ‘ pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju’.

“Ne oglašavamo se zbog svega, samo onda kad smatramo da je to zaista potrebno. Smatramo da su izbori prilika kada se mora progovoriti. Izjavu smo napisali u duhu Evanđelja i socijalnog nauka Crkve”, rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljena izjava, prenosi Narod.hr.

“Jedini cilj nam je pridonijeti općem dobru hrvatskoga društva. Mi smo politički neutralni, ne navijamo ni za koga. Poštujemo pluralnost društva i onu koju imaju naši vjernici”, rečeno je.

Tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić otkrio je koji su to ciljevi koje se ovom Izjavom žele postići. Prvi je da se građane ne obeshrabruje u izlasku na izbore i poziv građanima da izađu na birališta.

“Nažalost postoji tendencija da zbog određenih nedavnih pojava mnogi se obeshrabre i odustanu od izlaska na izbore. Jasno kažemo da to ne smije obeshrabriti, čak ako imamo političku nekulturu i ponašanje koje graniči sa zakonitošću. To nije razlog da se ne izađe na izbore. Izađimo na izbore!“, pozvao je mons. Dugalić.

“Nije nama svejedno i kakav svjetonazor ima koja politička opcija i ne možemo podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju. Jasno smo naglasili da treba promotriti kako tko želi boriti se protiv korupcije i kako gledamo na nju u hrvatskom društvu“, rekao je mons. Dugalić.

Osobito su, kaže Dugalić, zainteresirani za to kako pojedine političke opcije žele riješiti demografska pitanja, pitanja migracija, itd…

HBK: Izlazak na izbore važan, ali ima nešto važnije

Član Komisije mons. prof. dr. Stjepan Baloban govorio je o tome što je opće dobro prema socijalnom nauku Crkve. “Opće dobro omogućuje svakom čovjeku da može živjeti dostojno čovjeka”, kaže.

On naglašava kako ova izjava nije političko govorenje, nego je isključivo utemeljena na socijalnom nauku Crkve te da vjeruje da će ona tako i biti shvaćena. “Katolike se podsjeća da vjera nije samo privatna stvar nego ima i društvenu dimenziju. Drugim riječima, vjernik nije odgovoran samo za svoj privatni život, nego je suodgovoran za život zajednice u kojoj živi”, kaže Baloban.

I on podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina. “Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane”, kaže.

Baloban je upozorio na opasnosti “populizma koji raspiruje najniže sebične sklonosti nekih slojeva društva”.

Baloban je poručio građanima i da se “ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije”.

 Crkva se ne svrstava

Odgovarajući na pitanja novinara, mons. Dugalić kaže da se Crkva ne svrstava ni na jednu stvar, nego je za pravednost i zakonitost. “Da moj brat ili bilo tko to krši, ja bih mu rekao da to ne može tako”, kaže.

Mons. Dugalić kaže i kako Ustav obvezuje sve građane. “Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli”, poručuje.

“Ako nam se privatno obrati, reći ćemo mu. Slobodno može doći. Mi smo samo rekli temelje načela jednog društvenog poretka, nismo se nikome obratili”, kaže Dugalić na pitanje o predsjedniku Milanoviću.

“Želimo istaknuti da je Hrvatska do 2000. imala polupredsjednički sustav, a od 2000. parlamentarni koji izričito predviđa zabranu stranačkog članstva za predsjednika države“, naglasila je iz izjave prof. dr. Dubravka Hrabar, članica Komisije, pozivajući predsjednika države da se pridržava tih činjenica.

Važna pitanja za hrvatske građane

Što se tiče borbe protiv korupcije sada vladajuće stranke, Dugalić kaže kako građanima prepušta odluku o tome je li ta borba bila uspješna. “Mi smo samo rekli da borba protiv korupcije mora biti prioritet svih političkih opcija.”

Dugalić smatra i da je demografija pitanje svih pitanja. “Što nam vrijedi država ako nitko ne živi u toj državi”, kazao je.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...